Huidverzorgingsmythes ontmaskerd: feit of fictie!

door Anja van Dijken
22 Oktober 2023

Eerlijk is eerlijk! Helaas wordt er veel onzin geschreven en gezegd over de huid, hoe hier mee om te gaan en wat is nu wel of niet goed voor jouw huid. Veel "broodje - aapverhalen" dus.

We weerleggen er een aantal voor je en sturen ze daarmee voor altijd naar het land der fabelen!

 

5 Fabels over huidverzorging

 

Een dure crème is beter dan een goedkopere crème

De prijs van een product is geen directe indicator voor de effectiviteit ervan. Er zijn veel betaalbare producten op de markt die net zo effectief (of zelfs effectiever) zijn dan hun duurdere tegenhangers. Het gaat om de ingrediënten en de formule, niet om de prijs.


Je hebt een zonnebrandcrème alleen tijdens het zonnen nodig

UV-stralen kunnen je huid beschadigen, zelfs op bewolkte dagen of tijdens de wintermaanden of tijdens wintersport. Het is essentieel om dagelijks een zonverzorging te dragen, ongeacht het weer, om je huid te beschermen tegen vroegtijdige veroudering en het risico op huidkanker te verminderen. Je kunt dit doen door middel van een dagcreme met SPF en als je echt in de zon gaat, kies dan voor een zonnebrandcreme factor 30

 

Heb je een vette huid, dan moet je oliën vermijden

Niet alle oliën zijn hetzelfde. Sommige oliën, zoals jojoba- of arganolie, kunnen gunstig zijn voor een vette huid omdat ze helpen de olieproductie in balans te brengen en de huid gehydrateerd te houden zonder deze te verzwaren. Ook heeft een vette huid dagelijks haar gezichtsverzorging nodig, kies daarom altijd voor een dagcrème vette huid en een nachtcrème vette huid.

 

Malin+Goetz Vitamin E Face Moisturizer Malin+Goetz Recovery Treatment Oil

Malin+Goetz Vitamin E Face Moisturizer

Malin+Goetz Recovery Treatment Oil



Huidverzorging stem je af op je leeftijd

Niets is minder waar. Je stemt je gezichtsverzorging af op je huidtype en je huidconditie. Natuurlijk kan de conditie van je huid te maken hebben met je leeftijd. Maar kijk altijd goed wat de huid nodig heeft. Dat begint bij je huidtype, daarna kijk je naar de conditie. Heb je een vermoeide huid, herstel nodig van irritatie, een gevoelige huid, acne/jeugdpuistjes, droge huid, huid met pigmentatie of rimpels?

 

Een dagcrème kun je ook voor de nacht gebruiken

Er wordt snel gezegd, een crème is toch een crème? En natuurlijk, deels is dit waar. Een dagcrème heeft de functie van bescherming tegen UV-stralen, vochtverlies, invloeden van buitenaf, blauwlicht en vuil. Een nachtcrème heeft deze bescherming niet, maar is erop gericht de huid te herstellen van opgelopen schade. Sommige mensen kiezen ervoor een nachtcrème of een gezichtscrème (24u) ook voor overdag te gebruiken.

 

Ons advies:
Gebruik altijd een zonnebrandcrème of een BB cream, zo pak je weer de functies van een dagcrème terug.



Malin+Goetz SPF30 High Protection Moisturizer Novexpert BB Cream

Malin+Goetz SPF30 High Protection Moisturizer

Novexpert BB Cream



5 Feiten over huidverzorging

Eten en drinken heeft invloed op je huid.

Het bekendste fabel is wel die van chocholade en puistjes. Het is niet de cacao die puistjes veroorzaakt, maar de grote hoeveelheid suikers en de verzadigde vetten in chocolade die puistjes veroorzaken. Dus: chocolade gaat prima, mits je kiest voor minimaal 70% cacao en maar een paar blokjes neemt.

Dan kom ik gelijk bij het onderwerp suikers. Suikers, dus de extra toegevoegde zijn grote boosdoeners voor ons lichaam en onze huid. Een paar relevante tips over voeding en huid op een rijtje:

♣ Vermijd zoveel mogelijk toegevoegde suikers, zoals suiker in je koffie of thee, frisdrank, snoep en koekjes. Er zit al suiker genoeg in je dagelijkse eetpatroon.

♣ Kies altijd voor een gezonde portie aan vitamines C, A en E in je voeding.

Vitamine A: deze vitamine staat bekend om haar huidverbeterende werking, zoals bij acne, fijne lijntjes en pigmentatie. Vitamine A komt voor in wortels, pompoenen, eieren, spinazie, bieten, rode peper, paprika, mango, boerenkool, peren tomaat, papaya en biefstuk.

Vitamine C: helpt ons bij de productie van collageen, een belangrijke vitamine om de huid jong te houden. Een krachtige antioxidant en de vitamine die de ijzer opname in ons lichaam stimuleert. Voor een optimale weerstand. Komt voor in: fruit, groente, aardappelen, koolsoorten, citrusvruchten, kiwi's, bessen en aardbeien.

Vitamine E: is een krachtige antioxidant, waardoor cellen, bloedvaten, organen, ogen en je totale weefsel goed is beschermd. Vitamine E komt voor in tarwekiemolie, donkere chocolade (+70%), groene thee, vette vis, bonen, noten, zaden, eieren en spinazie.

♣ Kies voor een goede balans in je voeding. Kies voor 300-400 gram groentes per dag, een portie eiwitten (vlees, kip, vis, eieren of vleesvervangers) en vezelrijke producten.

♣ Drink voldoende (35ml per kg lichaamsgewicht), het liefst een combi van water, groene thee en verse sappen (mits niet te zoet).

 

Vrouwen zijn gevoeliger voor pigmentatie dan mannen

Hormonen stimuleren de aanmaak van melanine. Zijn de hormonen uit balans, dan kunnen pigmentvlekken de kop op steken. We zien dit vaak bij zwangerschap of bij het gebruik van de anticonceptiepil, maar ook na de overgang.

De beste anti-aging is een zonnebescherming

De zon is onze grootste vriend, is goed voor de huid, ons welzijn en de aanmaak van vitamine D. Maar tegelijk veroorzaak UV-straling ook veel schade aan de huid als we ons niet beschermen tegen de zon. Met name de UVA-straling dringt door tot in de middelste laag van de huid waar de collagene en elastine vezels liggen. Door een teveel aan straling zullen deze cellen gaan beschadigen, waardoor de huid zijn stevigheid en elasticiteit verliest, met als gevolg: rimpels. Door een zonverzorging te gebruiken van minimaal SPF30, bescherm je je huid tegen deze schadelijke stralen. Gebruik daarom ook bij bewolkt (licht) weer het gehele jaar door een zonnebrandcrème SPF30.

Salt & Stone SPF50 Sunscreen Lotion Salt & Stone SPF30 Sunscreen Stick

Salt & Stone SPF50 Sunscreen Lotion

Salt & Stone SPF30 Sunscreen Stick

 

Make-up is niet schadelijk voor je huid

Gebruik je dagelijks een foundation, poeder of een andere vorm van make-up? Zorg er dan altijd voor dat deze bestaat uit goede ingrediënten die de huid geen schade aanrichten. Als basis voor je foundation heb je altijd een dagcrème of een serum nodig, opdat de foundation niet rechtstreeks op de huid wordt aangebracht.

Daarnaast is het belangrijk elke avond je make-up volledig te verwijderen met een cleanser en dit af te sluiten met een gezichtstoner. Op deze manier brengt het dragen van make-up de huid geen schade toe.

 

Rimpels verdwijnen niet, maar vervagen met een anti aging crème

Rimpels ontstaan door verlies van collageen en elasticiteit in de huid. Ze verdwijnen niet volledig als je een anti aging crème gaat gebruiken. Wel zullen de rimpels vervagen, omdat je met een anti aging crème dusdanige voeding (lees: ingrediënten) aan de huid geeft waardoor collageen, elasticiteit en vocht worden aangevuld.

 

Heb je vragen over jouw huid?

Weet je niet wat goed is voor jouw huid, heb je advies nodig of is het maar een kleine vraag? Schroom niet om contact op te nemen met de specialisten van Care for Skin.

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Met haar ruim 30 jaar ervaring als schoonheidsspecialiste, heeft ze een diepgaande kennis en expertise opgebouwd in het verzorgen en verbeteren van de huid. De passie voor huidverzorging startte in 1990, toen Anja van Dijken haar schoonheidssalon Jamilla opende in Musselkanaal. Ze is gepassioneerd over het bereiken van optimale huidgezondheid, zowel van binnenuit als vanaf de buitenkant, zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bieden van oplossingen voor een huidprobleem, het streven naar het allerbeste huidresultaat, waardoor jij als klant je zelfverzekerder zal gaan voelen, daar ligt haar passie. Als deskundige in haar vakgebied streeft Anja ernaar om haar kennis en expertise te delen met anderen in de vorm van blogs en columns. Tegelijk is ze altijd bereid om je een persoonlijk huidadvies te geven.