Wat betekent SPF?
SPF staat voor Sun Protection Factor. Dit geeft aan hoeveel UVB straling je zonnebrandcreme kan tegenhouden. UVB veroorzaakt een verbrande opperhuid. Als je normaliter na 10 minuten zon al zou verbranden, dan duurt dit met bijvoorbeeld factor 30, 30 keer zo lang, dus 300 minuten. Hoe snel je huid brand is wel afhankelijk van wat de zonkracht is op dat moment.
Welke factor moet ik kiezen?
Ons advies is om dagelijks een zonnebrandcrème factor 10, zonnebrandcrème factor 30 of nog beter een zonnebrandcrème factor 50 te gebruiken, dus ook in de winter. In de zomer zul je aan deze factor genoeg hebben, maar moet je wel na twee uurtjes even bijsmeren. Heb je een hele lichte huid, dan is voor de zomer een hogere factor aan te raden. Gebruik deze bescherming altijd in combinatie met een goede dagverzorging.
Tip: het is goed om je huid ietwat aan de zon bloot te stellen, smeer deze niet dicht met een sunblock, je huid mag best wat pigment ontwikkelen, dit is weer de natuurlijke bescherming.
Gebruik daarom niet standaard een (te) hoge zonnefactor, maar kies voor een factor 15 of 30, indien mogelijk. Beter wat pigment opbouwen, dan eens per jaar in de zomervakantie je huid vol te smeren met een sunblock en de rest van het jaar onbeschermd rondlopen.
Wat is het verschil tussen UVA en UVB stralen?
UVA stralen zorgen voor huidveroudering en UVB stralen voor zonnebrand.
Natuurlijk zonlicht bestaat voor 95% uit UVA en 5% uit UVB. UVA dringt dieper in de huid, waardoor het collageen en elastine wordt aangetast. De A staat voor Aging. UVB stralen zijn krachtiger, maar blijven voornamelijk aan de bovenste huidlaag en veroorzaakt zonnebrand. De B staat voor Burning.
Waarom moet je om de 2 of 3 uur smeren?
Het is verstandig om jezelf om de 2 of 3 uur opnieuw in te smeren, vooral als je een langere tijd in de zon zit of ligt. De werkzaamheid van de filters neemt namelijk na het opbrengen af. Uiteraard is de tijd die er tussenzit afhankelijk van de sterkte van de zon, of je wel of niet zwemt en of je veel transpireert. Het gebruik van een hogere filter heeft hier geen invloed op, dat is een fabel.
SPF en jouw huidtype
Heb je een lichte en gevoelige huid dan is het verstandig om een hogere beschermingsfactor te kiezen, SPF30 of SPF50. Heb je een iets donkere huid van nature en verbrand je niet zo snel, dan voldoet een beschermingsfactor 15 of 30. Zoals hiervoor ook al aangegeven, gebruik het zowel in de zomer als in de winter en geef je huid ook de kans om aan de zon te wennen en wat pigment op te bouwen. Zo werk je aan je eigen natuurlijk bescherming.
Huidadvies bij Care for Skin
Via de pagina skincare advies kun je dit consult boeken.