Wat zijn puistjes?
Puistjes valt onder de noemer acné. Of deze zich nu op je gezicht of op je lichaam bevinden, het is en blijft acné. Acné is een aandoening van de huid, waarbij mee-eters, puistjes en onderhuidse ontstekingen voorkomen. Vooral in zones waar zich veel talgklieren bevinden kan de acné zich manifesteren.
Onze talgklieren maken talg (huidsmeer) aan en heeft als doel dat de huid soepel blijft. Onder invloed van hormonen ontstaat er een verhoogde productie van talg. De talgklieren in het gezicht, op de borst, maar ook op de rug worden groter, waardoor de talgproductie stijgt, maar ook wordt de talg dikker. De afvoerkanaaltjes van de talgklier kunnen verstopt raken, waardoor het talg zich in de huid gaat ophopen.
Daarnaast bevat een talgklier bacteriën, deze zorgen ervoor dat het afvoerkanaal wordt aangetast en uiteindelijk knapt. Met als gevolg een ontsteking (lees: puist).
Hoe behandel je puistjes op rug, borst of billen?
Acné op de rug, schouders, maar ook borst en billen, komt helaas vaker voor dan je lief is. Helaas is de acné op deze plekken lastiger te bestrijden dan acné in het gezicht. De lichaamshuid is namelijk veel dikker en heeft meer talgklieren dan de gezichtshuid, waardoor er ook meer puistjes kunnen ontstaan. Vooral de rug is een gebied dat praktisch wat lastiger bij te komen is. Het is minder zichtbaar, waardoor er sneller minder aandacht aan wordt geschonken.
Triggers die deze lichaams-acné beïnvloeden zijn:
♣ Erfelijkheid.
♣ Hormoonschommelingen, waaronder het groeihormoon IGF-1, deze is tijdens de puberteit verhoogd aanwezig.
♣ Suiker en koolhydraten stimuleren de insulineproductie, dit leidt tot een verhoging van het groeihormoon IGF-1.
♣ Zuivel.
♣ Stress.
♣ Vochtarme huid.
♣ Lichaamsproducten met hoog vetgehalte.
Als je de triggers kent, ga dan na wat bij jou de oorzaak kan zijn en probeer een uitbraak voor te zijn. Heb je pukkels op je rug, borst of billen dan kun je het volgende doen:
♣ Reinig je rug
De voorkeur gaat uit naar een cleanser met salicylzuur of amandelzuur. Deze zuren zullen de dode huidcellen verweken, maar ook de talg in de poriën, waardoor verstoppingen worden voorkomen. De reiniging dient wel mild te zijn, opdat de huid niet uitdroogt waardoor de talgklieren gaan overproduceren.
♣ Exfolieer je lichaamshuid
Gebruik eenmaal per week een body peeling zonder korrel, maar wel eentje waarin salicylzuur is verwerkt. Deze zal de porie diep reinigen. Een korrel is niet geschikt voor de geïrriteerde huid of actieve acné op het lichaam.
♣ Ga direct douchen na het sporten, maar nooit te heet
Zweet stimuleert namelijk onzuiverheden, puistjes, maar droogt ook de huid uit door de zouten. Zo zal ook heet water de huid onnodig uitdrogen (vochtarm maken) waardoor overproductie van de talgklieren een gevaar is.
♣ Gebruik een lotion of gezichtstoner
Een gezichtstoner kan ook op het lichaam worden aangebracht. Deze brengt de pH-waarde van de huid weer in balans en zal de laatste restjes vuil en overtollig talg verwijderen. De Lotion voor het lichaam van Coverderm, de Extra Care Lotion No.2 is speciaal voor de vette lichaamshuid.
♣ Hydrateer de huid
Op de plek van en rondom de puistjes is je huid veelal vochtarm, dus niet vetarm (er is namelijk talg genoeg). Geen vettend product, maar vooral eentje die hydrateert, dus een body lotion of een body gel. Een vochtarme huid produceert meer talg, waardoor er opnieuw mee-eters (met als gevolg puistjes) zullen ontstaan.
♣ Vermijd zuivel, suiker en koolhydraten
Door deze 3 tijdelijk minder of waar mogelijk niet te gebruiken zal de huid rustiger worden. Zo kun je uitvinden wat voor jouw huid de trigger is.
♣ Verschoon regelmatig je kleding en draag zoveel mogelijk katoen
Katoen ademt beter dan synthetische kleding.
♣ Vraag om advies bij de professional.
Krijg je het zelf niet onder controle? Vraag om advies bij de specialisten van Care for Skin, we helpen je graag verder.
Huidadvies bij Care for Skin
Via de pagina skincare advies kun je dit consult boeken.