Kwetsbaar
De huid van je hals en decolleté is erg dun en daarom ook erg kwetsbaar. De huid van je decolleté verraadt als eerste je leeftijd. Dat komt omdat hier het allereerst kleine rimpeltjes ontstaan. Omdat deze huid zo teer en gevoelig is, moet deze extra goed beschermd worden. Deze huid is erg gevoelig voor verbranding en het ontstaan van rimpels en pigmentatie. De huid in je hals en je decolleté bevat minder zweet en talgkliertjes dan de huid op je gezicht. Dit is de reden dat de huid op deze plekken veel minder soepel aanvoelt. Gelukkig kan je met de juiste huidverzorging de soepelheid van de huid goed herstellen.
Parfum
De meeste dames sprayen hun parfum royaal op hun hals en decolleté. Heerlijk om de hele dag je favoriete parfum om je heen te ruiken! Helaas denken je hals en decolleté hier anders over. Veel parfums bevatten uitdrogende ingrediënten. Ook brengen ze de pH-waarde uit balans en tasten zo de huidbarrière aan. De schadelijke stoffen kunnen op deze manier zonder moeite je huid doordringen en schade aan de huid toebrengen.
Wat veel mensen niet weten is dat parfum in combinatie met blootstelling aan schadelijke uv-straling zorgt voor permanente huidschade. Dit kan vervelende pigmentvlekken of erger: melanoom veroorzaken. Een melanoom is een schadelijke vorm van huidkanker en kan zich snel verspreiden naar andere delen van het lichaam. Spray daarom je parfum liever op je kleding of je haar. Doe je dit liever niet omdat je parfum lelijke vlekken achterlaat op je nieuwe jurkje? Dan is het misschien beter om de parfum helemaal links te laten liggen en te kiezen voor een geurtje met andere ingrediënten.
SPF
Zoals hiervoor al benoemd: de huid in je hals en decolleté is enorm kwetsbaar. Bescherm en verzorg deze daarom goed. Zorg dat je na je huidverzorgingsroutine in de ochtend de huid goed en voldoende insmeert met een SPF. Neem voor deze tere huid minimaal factor 50 en smeer gedurende de dag vordert nog een (paar) keer bij. Ook in de winter is het belangrijk om dagelijks een SPF te smeren. Ondanks dat je buiten vaak een jas aan hebt en de zon dan niet rechtstreeks op de huid terecht komt, zit je in deze periode vaak graag voor het raam met een lekker kopje koffie of thee. Dit beetje extra licht doet een mens goed, je knapt er echt van op! Maar let erop dat je ook achter glas UV-schade kunt oplopen. Zowel in huis, op kantoor en in de auto is dit iets waar je vaak geen rekening mee houdt.
Slaaphouding
Slapen is goed voor je huid. Een schoonheidsslaapje kan je huid een echte oppepper geven en wanneer je te weinig slaap krijgt, ziet je huid er dof en grauw uit. Slapen is dus belangrijk. Maar heb je wel eens nagedacht over je slaaphouding? Ook dat heeft invloed op je huid. Wanneer je op je buik of zij slaapt, neemt de zwaartekracht de overhand en wordt je huid in allerlei plooien gedrukt. Dit merk je direct ’s ochtends wanneer je wakker wordt en in de spiegel kijkt. Tegenwoordig zijn er speciale harnassen die de druk op je huid verminderen. Ook helpt het om jezelf een andere slaaphouding aan te leren. Slaap bij voorkeur op je rug.
Specifieke producten
Er zijn tegenwoordig steeds meer merken, zoals Webecos en Doctor Eckstein, die speciale producten in hun assortiment opnemen voor de bescherming en verzorging van de huid in de hals en decolleté. Dit is niet voor niks. Deze producten zijn vaak gericht op het verstevigen van de huid, het vochtgehalte weer op peil te brengen en rimpeltjes tegen te gaan. Deze producten bevatten vaak veel antioxidanten die ervoor zorgen dat de huid beschermt wordt tegen de schadelijke invloeden van buitenaf. Ze stimuleren celvernieuwing zodat er binnen no-time weer gezonde, nieuwe huidcellen verschijnen. Sommige producten hebben zelfs een gladmakend effect zodat de reeds ontstane rimpeltjes als sneeuw voor de zon verdwijnen.
Stappenplan
Om de huid in je hals en decolleté goed te verzorgen, hebben we een makkelijk stappenplan voor je gemaakt:
Stap 1: Reinigen
De eerste stap in alle huidverzorging, dus ook in de verzorging van je hals en decolleté. Reinig de huid met een milde cleanser die lief is voor je huid. Breng een ruime hoeveelheid reiniger aan en masseer zachtjes in de huid. Spoel daarna de huid grondig schoon met lauwwarm water. Wanneer je dat prettig vindt, kan je hiervoor een kompresdoek gebruiken. Dep de huid droog met een schone handdoek.
Stap 2: pH-waarde herstellen
Na het reinigen is het belangrijk om de pH-waarde van de huid te herstellen. Dat doe je met een lotion of een tonic. Deze kan je middels wattenschijfjes aanbrengen, maar ook gewoon met je handen. Je hoeft een toner of een tonic niet af te spoelen.
Stap 3: Verzorging
Breng een goed verzorgende dagcrème of nachtcrème aan. Masseer deze zachtjes in je huid tot deze volledig is opgenomen. Wanneer er geen SPF in je dagcrème zit, breng je deze ’s ochtends over je dagcrème aan.
Stap 4: Extra’s
Natuurlijk kan je je huid één keer per week extra verwennen met een scrub, peeling en een lekker masker.
Huidadvies bij Care for Skin
Via de pagina skincare advies kun je dit consult boeken.