Wat betekent het als je huid schilfert?
Wanneer je huid schilfert, betekent dit dat de bovenste laag van je huid, ook wel de opperhuid genoemd, zijn normale afschilferingsproces verstoord is. Normaal gesproken vernieuwt je huid zich voortdurend, waarbij oude huidcellen worden afgestoten en nieuwe cellen naar de oppervlakte komen. Echter, wanneer dit proces uit balans raakt, kunnen de dode huidcellen zich ophopen en schilfers vormen.
Oorzaak huidschilfers
Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van teveel huidschilfers:
♣ Overmatig zongebruik, een verbrande huid, maar ook een warme periode.
♣ Eczeem: deze huidaandoening levert droge, schilferige en jeukende plekken op.
♣ Psoriasis: deze huidaandoening laat een geïrriteerde, rode en schilferige huid zien.
♣ Allergische reactie op bijvoorbeeld parfum in producten, maar ook alcohol, munt, essentiële olien, waardoor de huid kan reageren met droogteplekken.
♣ Te weinig vochtinname.
♣ Leeftijd: naarmate je ouder wordt, neemt het vermogen van de huid om het vocht vast te houden af.
Hoe ziet een uitgedroogde huid eruit?
Een van de meest voorkomende oorzaken van een schilferige huid is uitdroging. Een uitgedroogde huid heeft de neiging om droog, strak en trekkerig aan te voelen. De huid ziet er doffer uit, droog en onregelmatig. In ernstigere gevallen kan de huid zelfs gebarsten, rood, geïrriteerd en ontstoken lijken. Wat ook vaak voorkomt is dat de droge huid van de benen eruit ziet als een slangenhuid.
In 3 stappen je schilferende huid op je benen behandelen
♣ Exfoliatie
Geef je huid dagelijks een scrub of peeling, die zal helpen bij het verwijderen van de dode huidcellen en zo een gezonde celvernieuwing stimuleren. Gebruik hiervoor een zachte body scrub of een body peeling. Vermijd echter overmatig scrubben, omdat dit de huid verder kan irriteren. Een scrub bevat korrels, die de dode huidcellen verwijderen. De peeling bevat fruitzuren, soms in combinatie met een korrel, die ook de poriën van de huid diep zullen reinigen.
Ons advies
Vermijd overmatig scrubben, omdat dit de huid verder kan irriteren. Het is heel simpel om het dagelijkse proces van scrubben of exfoliëren af te wisselen met een exfoliërende handschoen die op een milde wijze de huid blijft ontdoen van dode huidcellen.
♣ Hydratatie
Daarnaast is het belangrijk de vochtbalans van de huid te herstellen. Gebruik daarvoor dagelijks een bodylotion, body cream of body gel die bij jouw huid past. Breng deze royaal aan na het douchen of baden.
Ons advies
Neem even wat extra tijd en breng - nadat de bodylotion is aangebracht - een body oil aan. De bodylotion hydrateert de huid en de body oil legt een extra laagje over de huid, die ervoor zorgt dat het vocht niet te snel verdampt. Dit is zeer effectief bij een schilferige huid.
♣ Voeding en hydratatie van binnenuit
Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt om gehydrateerd te blijven. Daarnaast kunnen voedingsmiddelen rijk aan omega-3-vetzuren, zoals vette vis, noten en zaden, helpen bij het bevorderen van een gezonde en gehydrateerde huid van binnenuit.
Hoe voorkom je een schilferige lichaamshuid?
Je wilt niet dat je lichaamshuid teveel schilfers laat zien, maar wat moet je nu doen om dit te voorkomen?
♣ Geef je huid dagelijks genoeg hydratatie, gebruik daarvoor een bodylotion of een body gel. Schroom niet om hierover een dun laagje body oil te gebruiken, zo voorkom je onnodige vochtverdamping van je huid.
♣ Gebruik altijd een milde douche gel voor je lichaam. Let op dat in deze producten geen parfums of andere irriterende ingrediënten worden gebruikt.
♣ Douche of badder niet te lang en niet te heet, dit zal je huid onnodig uitdrogen.
♣ Ga niet te lang in de zon.
♣ Geef je huid van binnenuit dagelijks haar nodige portie vocht, de norm is: 30ml per kg lichaamsgewicht.
Heb je advies nodig bij een schilferende huid?
Heb je goed advies nodig om je schilferende huid te voorkomen en te behandelen? Neem contact op voor een persoonlijk advies met de specialisten van Care for Skin. Mocht de schilferige huid ondanks alle adviezen aanhouden en of gepaard gaan met andere symptomen, zoals jeuk, roodheid of pijn, dan is het raadzaam om je huisarts te raadplegen.
Huidadvies bij Care for Skin
Heb je advies nodig: kies dan voor een gratis skincare advies bij een van onze Care for Skin huidspecialisten. Dit is een live (online) face to face consult van 15 minuten waarin onze specialisten je huid bekijken en jou een goed advies geven om zo het beste uit jouw huid te halen.
Via de pagina skincare advies kun je dit consult boeken.