Huidproblemen zijn helaas een veelvoorkomend ongemak dat mensen van alle leeftijden en achtergronden treft. Of het nu acne, eczeem of rosacea betreft, huidproblemen kunnen invloed hebben op ons zelfvertrouwen en onze dagelijkse interacties. Een minder bekend, maar even verstorend huidprobleem is dat van gistpuistjes, ook bekend als Pityrosporum folliculitis of Malassezia folliculitis. In deze blog zullen we gistpuistjes nader onderzoeken, het verschil met acne uitleggen, de oorzaken aanwijzen en de meest effectieve behandelingen bespreken.
Wat zijn gistpuistjes?
Gistpuistjes zijn kleine, jeukende, acne-achtige bultjes die ontstaan wanneer de gist die van nature op onze huid voorkomt - Malassezia - uit de hand loopt. Deze gistsoort leeft normaal gesproken in harmonie met onze huid, maar onder bepaalde omstandigheden kan het in de haarzakjes terechtkomen en ontstekingen veroorzaken. Dit leidt tot de ontwikkeling van gist puistjes, die vooral voorkomen op delen van het lichaam met veel olie-producerende klieren, zoals het gezicht, de rug en de borst.
Gist puistje komen vooral voor bij jong volwassenen, maar feitelijk kan het op elk leeftijd voorkomen. Gistpuistjes voorhoofd zie je vooral verschijnen langs de haargrens, kaaklijk en nek.
Het verschil tussen gistpuistjes en acne
Hoewel ze oppervlakkig gezien op elkaar lijken, verschillen gistpuistjes en acne in hun oorzaken en behandelingen. Acne wordt meestal veroorzaakt door een combinatie van factoren, waaronder overtollig talg (huidolie), een opbouw van dode huidcellen en de aanwezigheid van bacteriën. Gistpuistjes rug daarentegen worden veroorzaakt door een overgroei van de Malassezia-gist.
Bovendien reageren gistpuistjes meestal niet goed op traditionele acnebehandelingen zoals benzoylperoxide of salicylzuur, omdat deze stoffen niet effectief zijn tegen gist. Daarom is een juiste diagnose van essentieel belang voor een effectieve behandeling.
Ons advies
Probeer erachter te komen of jouw puistjes, huiduitslag gistpuistjes zijn. Op deze manier kun je je dagelijkse gezichtsverzorgingsroutine aanpassen, waardoor je gistpuistjes kunt behandelen. Kom je er alleen niet uit? Neem contact op met onze specialisten van Care for Skin.
Wat veroorzaakt gistpuistjes?
Er zijn verschillende factoren die een overgroei van Malassezia gist kunnen bevorderen, waaronder:
♣ Olieachtige huid
Malassezia gist voedt zich met de oliën (sebum) die door onze huid worden geproduceerd. Dus mensen met een olieachtige huid of die lijden aan aandoeningen zoals seborroïsch eczeem of rosacea, kunnen vatbaarder zijn voor gistpuistjes. Dus ook de vettere huidtype loopt meer risico, maar ook de huid die gevoelig is voor keratosis pilaris, allergisch reageert.
♣ Warm en vochtig klimaat
Deze omstandigheden bevorderen de groei van Malassezia gist.
♣ Verzwakt immuunsysteem
Mensen met een verzwakt immuunsysteem, of die medicijnen gebruiken die het immuunsysteem onderdrukken, lopen een groter risico op het ontwikkelen van gistpuistjes.
♣ Hormonale veranderingen
Hormonale veranderingen, zoals die tijdens de puberteit of zwangerschap, kunnen de productie van olie op de huid verhogen en daarmee de groei van gist bevorderen.
Effectieve behandelingen voor gistpuistjes
Een paar aanpassingen in de gezichtsverzorging kan ervoor zorgen dat milde gistpuistjes verminderen en opklaren. Gistpuistjes behandelen omvat het reinigen van de huid met een zachte, olievrije cleanser, het gebruik van niet-comedogene (poriënverstoppende) producten en het vermijden van olieachtige of zware gezichtverzorgingsproducten. Bovendien is het belangrijk om je huid gehydrateerd te houden, aangezien uitdroging kan leiden tot een overproductie van olie, wat gistpuistjes kan verergeren.
Ons advies
♣ Anti-roos shampoo: het ingrediënt zinkpyrithione is gistwerend en zal de gistpuistjes voorhoofd en in de haargrens herstellen.
♣ Exfoliant: gebruik geregeld een exfoliant. Dode huidcellen, overtollig vuil en talg zullen de gistpuistjes niet meer kunnen stimuleren.
♣ Gezichtscrème: gebruik een olie-vrije gezichtscrème. Deze zal je huid hydrateren en niet nog meer verstoppen.
♣ Salicylzuur: gebruik af en toe een cleanser die salicylzuur bevat, deze reinigt goed een houdt de poriën vrij van verstoppen.
Voorkomen gistpuistjes
Voorkomen is beter dan genezen. Probeer zoveel mogelijk een warme en vochtige omgeving te vermijden. Zorg dat je weerstand goed blijft, ook tijdens het gebruik van medicatie, tijdens een ziekteperiode.
Huidadvies bij Care for Skin
Heb je advies nodig: kies dan voor een gratis skincare advies bij een van onze Care for Skin huidspecialisten. Dit is een live (online) face to face consult van 15 minuten waarin onze specialisten je huid bekijken en jou een goed advies geven om zo het beste uit jouw huid te halen.
Via de pagina skincare advies kun je dit consult boeken.