Wat is striae?
Striae zijn lijnvormige littekens op de huid die ontstaan door het uitrekken van de huid op bepaalde plaatsen.
Ze worden meestal veroorzaakt door:
♣ Snelle gewichtstoename.
♣ Groeispurts tijdens de puberteit, zwangerschap of intensieve spiergroei.
Waar komt striae het meest voor?
Striae komen het meest voor op de buik, heupen, dijen, billen en borsten. Ze beginnen meestal als rode, paarse of roze strepen en vervagen na verloop van tijd naar witte of zilverachtige lijnen.
Wat is het verschil tussen striae en striemen?
Hoewel de termen striae en striemen soms door elkaar worden gebruikt, is er een subtiel verschil tussen beide. Striae verwijst specifiek naar de lijnvormige littekens die ontstaan door het uitrekken van de huid, terwijl striemen een bredere term is die ook andere soorten littekens op de huid kan omvatten. Striemen kunnen bijvoorbeeld ook ontstaan door snijwonden of brandwonden.
Wat is de oorzaak van striae?
Plaatselijk wordt de huid in een te korte tijd teveel opgerekt. Het onderhuids bindweefsel gaat daardoor zogezegd scheuren. Overgewicht, zwangerschap en een snelle groei van weefsel zijn hier de oorzaak van. Striae tijdens de puberteit komt vaker voor, dit heeft dus met de groeispurt te maken die jonge mensen doormaken. Het lokaliseert zich met name op de rug, maar staat los van overgewicht.
Hoe kun je striae wegkrijgen?
Striae zal nooit volledig verdwijnen, wel zijn er verschillende maatregelen die je kunt nemen om striae te verminderen en de striae huid goed te verzorgen.
♣ Hydrateer de huid: Regelmatige hydratatie kan helpen de huid soepel en elastisch te houden. Gebruik vochtinbrengende crèmes of oliën die rijk zijn aan vitamine E, aloë vera of cacaoboter.
♣ Exfolieer de huid: Door regelmatig te exfoliëren worden dode huidcellen verwijderd en kan de huidvernieuwing worden gestimuleerd. Dit kan helpen bij het vervagen van striae. Gebruik een milde scrub of een exfoliërende borstel en doe dit één tot twee keer per week.
♣ Gezonde levensstijl: Een gezond dieet en regelmatige lichaamsbeweging kunnen bijdragen aan het behoud van een gezonde huid. Het helpt om een stabiel gewicht te behouden en snelle gewichtsschommelingen te voorkomen, wat de kans op striae kan verminderen.
♣ Medische behandelingen: Er zijn verschillende medische behandelingen beschikbaar die kunnen helpen bij het verminderen van striae, zoals lasertherapie, microdermabrasie, chemische peelings en microneedling. Raadpleeg een dermatoloog voor advies over welke behandeling het meest geschikt is voor jouw specifieke situatie.
Wat te doen tegen striae verkergen tijdens de zwangerschap?
Striae tijdens de zwangerschap of zwangerschapsstriemen zie je vaak op de buik, billen, benen en borsten. Ongeveer 70% van de zwangeren heeft hiermee te maken. Striae tijdens de zwangerschap voorkomen is nagenoeg niet mogelijk, wel kun je je huid zo soepel mogelijk houden, dit zal helpen bij het ontstaan van nieuwe striae.
Ons advies
♣ Gebruik dagelijks een body oil of bodylotion masseer hiermee je lichaam in.
♣ Geef je buik extra steun, zodat deze niet "hangt", de zwaartekracht zal anders extra trekken aan het bindweefsel.
♣ Let goed op je voeding tijdens de zwangerschap, eet gezond, maar probeer geen extra kilo's te ontwikkelen.
♣ Hydrateer je lichaam van binnenuit door goed te drinken, dit houdt je huid en dus ook het bindweefsel soepeler.
Welke zalf of crème voor striae?
Hoewel er geen magische crème bestaat die striae volledig doet verdwijnen, zijn er producten die de huid kunnen voeden en het uiterlijk van striae kunnen verbeteren. Met name bij beginnende striae is het aan te raden om deze goed te verzorgen. Zoek naar producten die ingrediënten bevatten zoals retinol (niet bij zwangerschap), vitamine C, hyaluronzuur, collageen of centella asiatica-extract. Deze ingrediënten kunnen helpen bij het stimuleren van de collageenproductie en het verbeteren van de elasticiteit van de huid.
Huidadvies bij Care for Skin striae?
Heb je advies nodig: kies dan voor een gratis skincare advies bij een van onze Care for Skin huidspecialisten. Dit is een live (online) face to face consult van 15 minuten waarin onze specialisten je huid bekijken en jou een goed advies geven om zo het beste uit jouw huid te halen.
Via de pagina skincare advies kun je dit consult boeken.