Wat is eczeem?
Eczeem is een ontstekingsreactie van de bovenste huidlagen en is eigenlijk een huidziekte. Er zijn verschillende vormen van eczeem die we hieronder uiteen zetten. Bij alle vormen van eczeem ontstaan rode plekken met schilfers die enorm kunnen jeuken en soms ontstaan er bultjes die zich vullen met vocht. Het komt vaak voor: 1,2 miljoen mensen in Nederland hebben last van enige vorm van eczeem. Hoewel eczeem het meest voorkomt bij jongere kinderen, zijn er ook veel volwassenen die last hebben van eczeemplekjes. Eczeem kan overal op het lichaam voorkomen, van de hoofdhuid tot de tenen. In dit artikel leggen wij uit wat je er zelf tegen kan doen en waar je op moet letten bij het gebruik van huidverzorgingsproducten.
Oorzaak eczeem
Omdat eczeem een verzamelnaam is voor huidziekten met dezelfde soort huiduitslag, is er niet één duidelijke oorzaak. Het kan ontstaan door een vorm van allergie (bijvoorbeeld nikkelallergie, maar ook door aanleg en contact met irriterende stoffen. Veel mensen denken dat eczeem het gevolg is van een slechte hygiëne, maar gelukkig is dit niet het geval. Eczeem heeft niets te maken met slechte hygiëne, maar met een onbalans in de huidbarrière. Het laagje dat de huid beschermd.
Verschillende soorten eczeem
Seborroïsch eczeem
Dit is een hele milde vorm van eczeem die vaak voorkomt in de neusplooien, achter de oren en langs de haargrens. Seborroe betekent talgvloed. Deze vorm van eczeem ontstaan dus op plekken waar veel talgklieren zitten. Het ontstaat zonder aanleg en komt en gaat. Soms is het helemaal weg en soms heb je er heel veel last van. Men denkt dat seborroïsch eczeem ontstaat door een schimmel op de huid. Gisten leven op elke huid en voedt zich met huidvetten. Omstandigheden als stress en klimaatveranderingen kunnen seborroïsch eczeem verergeren. Huidverzorgingsproducten met salicylzuur en zwavel kunnen helpen de klachten onder controle te houden.
Atopisch eczeem
Ook wel constitutionele eczeem genoemd. Dit is de meest voorkomende vorm van eczeem. Ook bij deze vorm van eczeem is de oorzaak (nog) onbekend. Vaak komt atopisch eczeem voor rond de ogen, hals en in de lichaamsplooien zoals de knieholtes en ellebogen. Waarschijnlijk is de samenstelling van de bovenste huidlaag bij mensen met atopisch eczeem anders. De huidbarrière is uit balans en zorgt ervoor dat de huid haar vocht verliest met een droge huid als resultaat. Atopisch eczeem komt vaak voor in combinatie met astma, hooikoorts en een allergie voor huisstofmijt. Wanneer je last hebt van deze vorm van eczeem is het aan te raden niet lang en heet te douchen en de huid te reinigingen met milde reinigingsmelk of reinigingsolie. Het is belangrijk de huidbarrière te versterken zodat deze wordt hersteld, denk aan cacaoboter, zink en aloë vera.
Contacteczeem
Contacteczeem is een vorm van eczeem die ontstaat door het gebruik van irriterende stoffen op de huid of een allergische reactie opwekken. Veel mensen ontwikkelen contacteczeem bij aanraking van de huid met nikkel. Met contacteczeem wordt je niet geboren. De huid moet eerst worden blootgesteld aan de stof voordat het gaat reageren. Sommige mensen gebruiken jarenlang dezelfde dagcrème en zijn er opeens allergisch voor. Wanneer deze stoffen zijn doorgedrongen in het lichaam, zorgt het voor een ontstekingsreactie en wordt het natuurlijke afweersysteem van de huid geactiveerd. In huidverzorgingsproducten zijn het vaak parfum en conserveermiddelen waardoor contacteczeem kan ontstaan. Zorg dus dat je deze ingrediënten zoveel mogelijk vermijd.
Besmettelijk
Eczeem is niet besmettelijk. Ook niet wanneer de met vocht gevulde blaasjes open zijn. Eczeem is een beschadigde huid. De huid is niet geïnfecteerd met een bacterie of een virus en is dus niet overdraagbaar.
Eczeem, hoe kom je er vanaf?
- Versterk de huidbarrière. Dit is de beschermende laag op de bovenste huidlaag. Smeer de huid in met een gezichtscrème die écht zorgt voor huidverbetering in plaats van alleen bescherming.
- Douche niet te vaak, te lang en te heet. De warmte van het water lost alle beschermende vetten op je huid op waardoor de huid nóg droger en kwetsbaarder wordt. Ohja, en dep de huid voorzichtig droog.
- Gebruik een milde cleanser en zorg ervoor dat je direct na het reinigen de huid insmeert met een beschermende crème.
- Gebruik producten met zo weinig mogelijk irriterende stoffen. Zoek bij contacteczeem uit waar je allergisch voor bent en vermijd deze ingrediënten.
- Laat je huid met rust. Eczeem kan zorgen voor ondraaglijke jeuk en soms bultjes met vocht. Hoewel krabben misschien je eerste reactie is, zorgt dit op lange termijn voor veel meer schade aan de huid waardoor de eczeem kans krijgt zich te verspreiden.
- Dek de huid niet af. Om te voorkomen dat je eraan gaat krabben, dekken veel mensen de huid af, bijvoorbeeld met een pleister of een verbandje, Doe dit niet. Dit geeft bacteriën de kans om te gaan broeden in de vochtige, beschadigde huid.
- Gaan de klachten niet over nadat je bovenstaande tips hebt geprobeerd? Raadpleeg dan altijd een arts.
Huidadvies bij Care for Skin
Heb je advies nodig: kies dan voor een gratis skincare advies bij een van onze Care for Skin huidspecialisten. Dit is een live (online) face to face consult van 15 minuten waarin onze specialisten je huid bekijken en jou een goed advies geven om zo het beste uit jouw huid te halen.
Via de pagina skincare advies kun je dit consult boeken.