Bijna iedereen heeft er wel eens een: een puist. Meestal begint het in de pubertijd, maar wat de meeste mensen niet weten is dat gemiddelde leeftijd met puistjes 27 jaar is. Maar wat zijn puistjes eigenlijk? Puistjes zijn lokale ontstekingen van de huid, meer specifiek: de talgklieren. Vaak komen ze voor in het gezicht, maar veel mensen hebben er ook op de rug en (boven)armen last van.
Wat is acné
Acné ontstaat dus door verstopte talgklieren. Vaak zijn hormonale schommelingen de oorzaak. Daarom ontstaat acné vaak tijdens de pubertijd. Vooral een toename van testosteron zorgt voor een toename van de talgproductie. Gelukkig heeft niet iedereen hier last van. Het is ook een kwestie van genetische aanleg. De ene heeft een paar mee-eters en de ander heeft veel last van puistjes. Bij sommige mensen blijft de acné ook na de pubertijd nog actief. Nog een negatief aspect van acné is dat het nare littekens kan achterlaten. Gelukkig zijn acne behandelingen goed mogelijk.
Puistjes uitknijpen
Puistjes zelf uitknijpen is geen goed plan. Een puist is een ontsteking, dus een puist zit vol met bacteriën die heel makkelijk verspreiden op het moment dat de huid open is. Ook kan je door het vele geweld de huid rondom de puist beschadigen waardoor er snel littekens ontstaan. Natuurlijk moet de ontsteking uit de huid, maar niet door het uitknijpen van de puist. Wil je toch de puisten uitknijpen? Ga dan naar een huidspecialist. Deze kan de verstopte talgklieren voor je leeg maken. Op een hygiënische manier wel te verstaan. Een huidspecialist werkt steriel waardoor de kans op het verspreiden van bacteriën minimaal is.
Onderhuidse puisten
Een onderhuidse puist is niet fijn, en doet vaak pijn. Het begint vaak als een bultje diep onder de huid. Doordat de ontsteking te diep onder de huid zit om naar buiten te kunnen komen, heeft het alle tijd om groter en pijnlijker te worden. Onderhuidse puisten zorgen bijna altijd voor littekens omdat ze pas doorbreken wanneer de huid dermate beschadigd is dat het de druk van de onderhuidse ontsteking niet meer kan volhouden. Ze onderscheiden zich van andere puistjes doordat ze geen witte of zwarte kop hebben.
Tandpasta op puistjes
Een vaak gebruikt middel tegen puistjes is tandpasta. Dit zou de puist uitdrogen en binnen no-time doen verdwijnen. Echter, tandpasta doet meer kwaad dan goed voor je huid. Tandpasta bevat veel waterstofperoxide en baking soda. Deze ingrediënten drogen de puistjes uit. Maar niet alleen de puistjes worden uitgedroogd, ook de huid daar omheen. Wanneer de huid uitgedroogd is, is de huidbarrière beschadigd. De huidbarrière is het bovenste huidlaagje dat je huid beschermd. Je maakt de huid dus stuk en alleen maar kwetsbaarder. Wanneer de huidbarrière beschadigd is, zorgt dit vaak voor jeuk en wanneer je dan (vaak onbewust) krabt, komen er opnieuw bacteriën in de huid die een (nieuwe) ontsteking veroorzaken.
Puistjes kaaklijn
De laatste tijd zie je steeds meer dat mensen vooral last hebben van puistjes op de kaaklijn. Een mogelijke oorzaak van deze puistjes is het gebruik van mondkapjes, ook wel maskné genoemd. Door het dragen van een mondkapje wordt de huid afgedekt, en vochtig door de uitgeademde lucht. Doordat de huid week wordt, wordt de huidbarrière aangetast en krijgen bacteriën vrij spel. In je mond zitten ontelbare bacteriën die dus vrij spel hebben om zich in de beschadigde huid te gaan nestelen. Voilà, nieuwe ontstekingen zijn het resultaat. Zorg dus dat je altijd een schoon mondkapje draagt, deze regelmatig vervangt en deze heet genoeg wast zodat bacteriën geen kans meer krijgen. Zit ook niet te vaak met je handen aan het mondkapje, dit zorgt er namelijk voor dat de bacteriën op je hand ook in je mondkapje komen en zich zo in een rap tempo verspreiden.
Wat te doen tegen puistjes
1. Belangrijk: gebruik geen agressieve cleanser. Reinig je huid op een milde manier, met producten die de huidbarrière respecteren. Reinig je huid met een product dar je moet afspoelen. Micellair waters zijn erg populair omdat ze zo makkelijk in gebruik zijn, maar laten ook een deel van het vuil achter op je huid. Dit voorkom je door de huid te reinigen met een reiniger die je moet afspoelen. Je spoelt dan alle bacteriën van je huid.
2. Gebruik niet te warm water op je huid. Dit lost namelijk de belangrijke vetten op die je huid juist beschermen. Lauw water is prima.
3. Neem de tijd om je huid grondig te reinigen. Wanneer je te snel bent, lost het vuil niet op en wordt je gezicht dus niet schoon. Masseer de reiniger zo’n 30 tot 45 seconden goed in op de huid en spoel het daarna grondig schoon. Vergeet ook niet de huid in je hals en nek!
4. Reinig je huid niet te vaak, maar ook niet te weinig. Twee keer per dag is perfect, zo blijft je huid goed in balans.
5. Versterk de huidbarrière door een goede dagcrème en nachtcrème. Overdag kan je het beste een matterende dagcrème met SPF gebruiken die je huid goed beschermd tegen de schadelijke invloeden zoals uitlaatgassen en Uv-stralen. ’s Nachts wordt de huid niet blootgesteld aan schadelijke invloeden van buitenaf en kan je het beste producten gebruiken die herstellend werken.
6. Zorg voor behandeling van buiten, maar ook van binnen. Goede voeding heeft veel invloed op je huid. Neem je voedingspatroon eens onder de loep en zorg voor voldoende vitamines.
7. Laat een professional meekijken. Een huidspecialist weet wat de beste behandeling is voor jouw huid. Geen huid is hetzelfde en iedere huid heeft een andere aanpak nodig. Een specialist kan je daarbij helpen en de juiste producten adviseren.
Merken als Dermalogica, IMAGE Skincare, Medex en Dr Eckstein hebben speciale routines voor de onzuivere huid.
Huidadvies bij Care for Skin
Heb je advies nodig: kies dan voor een gratis skincare advies bij een van onze Care for Skin huidspecialisten. Dit is een live (online) face to face consult van 15 minuten waarin onze specialisten je huid bekijken en jou een goed advies geven om zo het beste uit jouw huid te halen.
Via de pagina skincare advies kun je dit consult boeken.