Je hoofdhuid produceert talg om de huid soepel te houden. Ook zorgt het talg ervoor dat de haarfollikels beschermt zijn tegen invloeden van buitenaf, waardoor er een gezonde haar kan groeien. Maar teveel talgproductie resulteert in een vette hoofdhuid en hierdoor ook vette haren! Vet haar kun je al ervaren een dag na het wassen van het haar. Sommige mensen ervaren pas na dag 2, 3 of 4 een vettig laagje. Echter zijn er ook mensen die nooit een vette hoofdhuid hebben. Deze mensen kunnen dan juist last hebben van roos bijvoorbeeld.
Maar goed, wij geven je een aantal tips om vet haar snel en op lange termijn te verminderen.
-
Was je haar niet elke dag, maar om de 3 a 4 dagen met shampoo.
Jouw hoofdhuid produceert talg om de huid en de haarschachten gezond te houden. Elke dag je haar wassen verwijdert al het talg, waardoor de talgklieren een signaal krijgen dat de huid ‘droog’ is en er weer talg aangemaakt moet worden. Hierdoor wordt jouw haar sneller vet. Het is gezonder voor je hoofdhuid om je haren om de 3 a 4 dagen te wassen, echter vergt dat wel wat ‘training’. Jouw hoofdhuid moet namelijk wennen aan de nieuwe routine. Je kunt het wassen langzaam afbouwen, door eerst een aantal weken om de dag te wassen. Laat er vervolgens steeds een dag langer tussen. Uiteindelijk zal jouw hoofdhuid je dankbaar zijn en op lange termijn minder talg produceren.
-
Verminder het gebruik van haarproducten, zoals wax, gel, mousses en haarlak.
Producten in sprayvorm bevatten vaak agressieve chemicaliën die de gezondheid van je hoofdhuid aantasten. Het werkt irriterend, waardoor de talgklieren meer talg aanmaken. Wax, gel en mousse vormen een vettig laagje dat langzaamaan naar de hoofdhuid smelt. Ook dit maakt de haren vet en dit maakt het lastig om je haren om de 3 a 4 dagen te wassen. Gebruik je wel wax, omdat je kort haar hebt bijvoorbeeld? Spoel dan je haren alleen uit met water en was je haar met shampoo om de 3 a 4 dagen.
-
Was met een sulfaatvrije en silicoonvrije shampoo. Sulfaten, zoals ammonium lauryl sulfate, sodium laureth sulfate en sodium lauryl sulfate, zijn agressieve ontvetters die de hoofdhuid aantasten en de haren uitdrogen. Een alternatief voor sulfaten in shampoo’s zijn cocamidopropyl betaïne, sodium c14-16 sulfonate en sodium coco-sulfate. Ondanks dat hier wel ‘sulfate’ in staat zijn dit milde reinigers afkomstig van bijvoorbeeld kokosvetzuur. Siliconen, zoals dimethicone, kunnen ook in shampoo’s verwerkt zitten. Deze leggen een zijdezacht laagje over de haren en hoofdhuid, waardoor je haar zacht en glanzend aanvoelt. Echter, is dit een chemisch laagje die om jouw haren en hoofdhuid heen komt te zitten en ophoopt.
-
Breng een (silicoonvrije) conditioner/masker niet aan tot op je hoofdhuid, maar alleen in de lengtes van je haar. Conditioner bevat vetstoffen die de haren voedt: dit is goed voor de lengtes van je haar die droog. Maar het kan ook je hoofdhuid vet maken. Breng conditioner aan vanaf ongeveer je oren, naar beneden, en vermijd ook siliconen in je conditioner, zoals dimethicone.
-
Gebruik géén droogshampoo. Voor wie droogshampoo nog niet kent: het is een spuitflacon die lijkt op haarlak met een vloeistof die vet absorbeert. Klinkt heel goed, maar… De meeste droogshampoo’s zijn volgestopt met alcohol, parfum en synthetische toevoegingen. Dit droogt wederom de hoofdhuid en de haarschacht uit, zorgt voor verstoppingen van de poriën en zorgt voor ophoping van rommel op je hoofdhuid. En een ongezonde hoofdhuid betekent overmatige talgproductie. Laat dus eventjes de natuur haar gang gaan betreft het vet worden van de hoofdhuid.
- Probeer je haar vast te dragen op de dagen dat je hoofdhuid vettig wordt. Vooral als je je haar aan het trainen bent door te wachten met het wassen van je haar. Hiermee voorkom je dat je je gaat irriteren dat je haar los niet meer goed zit en dat andere mensen zien dat je haar vet is. Mocht je haar lang genoeg zijn dan is dit een leuke routine: dag 1 na het wassen je haren los, dag 2 een half-updo, dag 3 een vlecht, dag 4 een leuke knot. Hoe meer je jouw haren vast zet, hoe minder de vettigheid opvalt.
Ook kunnen hormonen meespelen in de hoeveelheid talgafscheiding. Zo kan je hoofdhuid meer talg produceren tijdens de menstruatie, zwangerschap, puberteit of overgang. Hier hebben we helaas geen invloed op. Wel kan gezond eten bijdragen aan een gezonde (hoofd)huid en glanzende lokken.
Huidadvies bij Care for Skin
Via de pagina skincare advies kun je dit consult boeken.