Wat is een gerstekorrel?
Gerstekorrels worden ook wel milia genoemd. Het is een ophoping van keratine (vaak waar talg- en zweetklieren zitten) dat zich als een korreltje bij elkaar vormt en onder de huid gaat zitten.
Keratine wordt door de huid aangemaakt en is een taai, onoplosbaar eiwit dat zich o.a. in de hoornlaag van de huid bevindt. In de rest van het lichaam bevindt zich ook keratine zoals in de haren, nagels en bij de vorming van eelt op handen en voeten.
Als je heel technisch de gerstkorrel onder de loep neemt, zijn gerstekorrels kleine holtes in de haarfollikel waarin zich de keratine ophoopt. Ze zijn absoluut onschuldig, maar voor het oog niet altijd het mooiste aanzien.
We kunnen onderscheid maken tussen de primaire en secundaire gerstkorrel:
- Primaire gerstekorrel: Komt voor op de pasgeboren babyhuid. De talgklieren zijn bij baby's nog niet goed ontwikkeld, waardoor zich rondom het neusje van de baby gerstkorrels kunnen ontwikkelen. Primaire gerstekorrels verdwijnen vanzelf na enkele maanden.
- Secundaire gerstekorrel: Komt voor bij volwassenen. Het zit veelal rondom de ogen, oogleden en wangen. Het is dus met name waar de huid vochtgebrek heeft of huidschade heeft opgelopen.
Zodra gerstkorrels zich in groten getale ophopen en grilliger van vorm worden, spreken we van een plaque. Meestal komt een plaque voor rondom de ogen, maar kan ook richting het gebied achter de oren voorkomen.
Hoe ontstaan gerstekorrels?
Een gerstekorrel of milium ontstaat door verstopte talg- en zweetklieren, die zich in een holte onder de bovenste deel van de huidlaag vormt. Er zijn meerdere oorzaken aan te geven voor het ontstaan van de gerstekorrel, maar de meest voorkomende reden is vochtgebrek.
Gerstekorrels komen op elke leeftijd voor, maar wel vaker bij mensen die een (zon)beschadigde huid hebben. Denk bij een beschadigde huid aan blaarvorming, brandwonden of een sterk huidvernieuwingsproces na een intensieve peeling. We spreken hier dus van de secundaire gerstekorrel, die zich vormt bij een beschadigde huid.
Bij een huid met een sterker vochtgebrek zullen gerstekorrels doorgaans sneller ontstaan, denk daarbij bijvoorbeeld aan de ouder wordende ooghuid. Gerstekorrels ontstaan dus wanneer de huid zelf niet meer in staat is haar dode huidcellen te verwijderen. Vochtgebrek is hierin zeker een grote sleutel.
Kun je zelf een gerstekorrel verwijderen?
Een gerstekorrel zit onder de huid en heeft geen opening naar buiten, daarom kun je deze niet uitdrukken. Gerstekorrel in het gezicht, vooral de gerstekorrel rondom het oog, zijn veelal kwetsbare plekken om daar zelf te gaan lopen peuteren. Zelf gerstekorrels verwijderen brengt risico's met zich mee en kan littekens creëren. Technisch is het niet moeilijk, maar vaak heb je zelf niet het juiste materiaal in huis en zijn we al gauw geneigd om de gerstekorrel al knijpend eruit te drukken.
Ons advies om een gerstekorrel weg te halen is het raadplegen van de schoonheidsspecialist. Zij zijn hiervoor opgeleid en kunnen hierin een goed advies geven wat voor jou de beste behandeling is.
De schoonheidsspecialist zal de huid goed reinigen, waarna ze handmatig de gerstekorrel kan verwijderen. Hiervoor wordt meestal een flinter dun naaldje gebruikt waarmee de huid wordt opengemaakt, waarna de gerstekorrel zo kan worden weggenomen. Het zijn flinterdunne naaldjes en daarom is dit proces vrijwel pijnloos.
Ook heeft de schoonheidsspecialist de mogelijkheid om door middel van coagulatie de gerstekorrel te verwijderen. De gerstekorrel wordt dan middels een klein naaldje verhit, waarna de keratine uiteindelijk door het lichaam wordt afgevoerd.
Zelf een gerstekorrel verwijderen is afhankelijk van de plek en ook het type gerstekorrel is bepalend. Een gerstekorrel nestelt zich net onder de bovenste laag van de huid. Hoe witter de gerstekorrel eruit ziet, des te meer deze aan de huidoppervlakte zit en zich dus ook gemakkelijker laat verwijderen.
Wil je toch liever zelf de gerstekorrel verwijderen, dan kun je de huid een reiniging en een scrub geven. Vaak groeit de gerstekorrel door de huid heen naar het huidoppervlak, dan kan deze door middel van de scrub net het laatste zetje krijgen waardoor de gerstekorrel zich laat verwijderen.
Wat is het verschil tussen een gerstekorrel en een mee-eter?
Vaak worden gerstekorrels verward met een mee-eter maar dat is niet terecht, het zijn twee verschillende dingen. Het verschil tussen een gerstekorrel en een mee-eter zit in de oorzaak. Een mee-eter verstopt de porie met talg en huidschilfers, terwijl bij een gerstekorrel de huid door een opeenhoping van keratine net onder de huid gaat zitten.
Een gerstekorrel zit echt onder de huid en kun je niet uitdrukken, deze moet je dus laten verwijderen. Een mee-eter vormt zich in de porie van de huid, dus in de open uitgang, waardoor de mee-eter wel uitgedrukt kan worden.
Hoe kun je gerstekorrels voorkomen?
We hebben een aantal tips voor je waarmee je gerstekorrels zoveel mogelijk kunt voorkomen.
Gezonde leefstijl
Roken, slecht slapen en een slechte leefstijl maken dat je doorbloeding afneemt, waardoor de huid stagneert in haar natuurlijke processen.
Fruitzuur peeling
Geef je huid met enige regelmaat een fruitzuur peeling. Peeling met fruitzuren, de AHA’s of BHA’s, zal de huid dun houden en ervoor zorgen dat de hydratatie van de huid optimaal blijft. Denk daarbij aan glycolzuur, melkzuur, amandelzuur, ascorbinezuur en voor de vettere gedeeltes van de huid salicylzuur.
Een fruitzuur peeling mag niet rondom de ogen worden gebruikt. Wel kun je kiezen voor een oogverzorging waarin fruitzuren zijn verwerkt.
Gebruik oogverzorging
Kies voor de huid rondom de ogen een ooggel of een oogserum, die deze huid voorziet van een grote dosis vocht.
Wil je een retinol oogcrème, kies dan voor het oogserum van Murad Retinol Youth Renewal Eye Serum. Binnen 4 weken zorgt dit serum voor een gladde, gerevitaliseerde en jeugdige oogzone.
Stimuleer de huidvernieuwing
Om je huid goed te blijven stimuleren in haar celdeling, aan te zetten tot herstel en de vochtigheidsgraad te optimalseren kan het gebruik van een retinol crème hierin een groot verschil maken.
De Phyris Triple A Retinol Balm is geschikt voor de gecombineerde tot vette huid en helpt met anti-aging. De balm is licht van structuur, verbetert door de stimulans van retinol de huidstructuur en geeft de huid een gladder aanzien. Daarbij vermindert het ook rimpels en fijne lijntjes.
Hydraterende gezichtsverzorging
Zorg voor een sterk hydraterende gezichtsverzorging. Gebruik bijvoorbeeld dagelijks een hyaluronzuur serum en breng dit aan onder een vochtinbrengende crème om het vocht in de huid te sluiten.
De Thalgo Hydrating Cooling Gel Cream geeft de huid de gehele dag intense hydratatie, herstelt het vochtgehalte en versterkt de huid om waterverlies te voorkomen.
Reinig voor het slapen
Reinig voor het slapen gaan elke avond je huid van make-up en vuil met een cleanser waarin melkzuur zit verwerkt.
De Medex Anti Oxidant Prepare Foam is een milde cleansing foam en bevat fruitzuren. Het reinigt, herstelt, beschermt en geeft veel hydratatie.
Huidadvies bij Care for Skin
Via de pagina skincare advies kun je dit consult boeken.