Een zonnebrandcrème kies je op basis van de factor: hoeveel bescherming wil je? Maar wist je dat de ingrediënten een grote rol spelen in de bescherming en dat niet alle zonnefilters even stabiel zijn? Als je écht veilig wilt zonnen, lees je deze blog!
Oorsprong zonnebrandcrème
De zonnebrandcrème kwam pas in 1948 voor het eerst als product op de markt. Deze werd ontwikkeld door chemicus Franz Greiter, nadat hij zelf enorm verbrandde door de zon tijdens een klim naar een hoge berg in Oostenrijk in 1938. Het duurde dus nog 10 jaar voordat hij een product kon lanceren. Pas in de jaren '60 lanceerde hij de term 'Sun Protection Factor', die we inmiddels wereldwijd kennen als SPF en als standaard nemen om de effectiviteit van de zonnebrandcrème aan te geven.
Na de Tweede Wereldoorlog veranderden de maatstaven, waar voorheen een bleke huid een teken was van status, werd het bruin worden meer een trend. Dit omdat het bruin worden zou aantonen dat je rijk was en veel vakanties naar warme oorden had. De cosmetische industrie raakte in deze tijd ook steeds groter en slimmer en zij wisten de zonnebrandcrème vervolgens in een mooi cosmetisch jasje te steken. Hierdoor kwam er keuze uit een breed scala aan SPF, zoals factor 2, 5, 10, 15, 20, 25, 30 en 50.
De huidige zonnebrandcrème
De factor van een zonverzorging komt niet zomaar tot stand, maar door een combinatie van ingrediënten in een bepaald percentage. De ingrediënten die de bescherming tegen de UV-stralen bieden noemen we zonnefilters. Naast deze zonnefilters worden er aan de zonnebrandcrème smeermiddelen, conserveermiddelen, meng-middelen en geurstoffen toegevoegd. Hierin pakken de verschillende cosmetische merken flink uit, want elk merk wil dat zijn zonnebrandcrème uniek is en als beste wordt ervaren.
Dit is direct ook een nadeel, waar we als consument niet altijd bewust van zijn. Al die toevoegingen aan een zonnebrandcrème om hem lekker te laten smeren, niet te laten plakken, heerlijk te laten ruiken en de huid zacht te laten aanvoelen, gaan soms juist ten koste van de kwaliteit van het product. Er zijn namelijk een grote groep ingrediënten die nadelen kunnen hebben op de huid en de gezondheid. Zo kan parfum zorgen voor huidirritatie, uitdroging of kan het een reactie aangaan met de zonnestralen op de huid. Bepaalde soorten alcohol in cosmetica tasten de huidbarrière aan. En niet alle zonnefilters zijn even goed voor de gezondheid.
Verschil in zonnefilters
De zonnefilters worden opgedeeld in fysische (ook wel bekend als minerale) filters, natuurlijke zonnebrandcreme en chemische filters. Chemische filters klinkt in onze moderne oren nogal negatief, maar zo zou je dat niet moeten zien. Beide soorten filters hebben namelijk een andere werking met zowel voor- als nadelen.
De chemische zonnefilter
Er zijn veel soorten chemische filters die in de loop der jaren zijn ontwikkeld. Op dit moment kun je er ongeveer 20 in de Nederlandse Cosmetica Industrie vinden. Het doel van een chemische filter is om in de huidlaag te dringen en hier als het ware de UV-A en UV-B stralen te absorberen, waardoor de UV-stralen onschadelijk worden. De chemische zonnefilter heeft 30 minuten nodig om in de huid te kunnen dringen, voordat het voldoende bescherming geeft. Het voordeel van deze chemische filter is dat hij redelijk waterbestendig kan zijn, doordat de filter dus in de huid dringt en er niet zomaar af te spoelen is.
Het grote nadeel van chemische filters, is dat er een groep chemische filters in staat is om in de bloedbaan te dringen en hier te zorgen voor gezondheidsproblemen, zoals hormoonschommelingen. Daarnaast zijn niet alle chemische zonnefilters stabiel zodra deze in aanraking komen met de UV-straling en bieden ze dus niet de bescherming die het product belooft. Daar bovenop kunnen sommige chemische zonnefilters zorgen voor huidirritatie, zonnebultjes en contactallergie. Een aantal chemische zonnefilters die je beter zou kunnen vermijden zijn: Benzophenone-3, Ethylhexyl Methoxycinnamate, Octyl Methoxycinnamate en Octocrylene. Met deze namen kun je ze vinden op de ingrediëntenlijst. Vaak zitten deze zonnefilters in de wat goedkopere zonnebrandcrèmes.
De vraag is daarom dan ook, waarom worden deze minder goede chemische zonnefilters dan nog gebruikt in de cosmetica industrie? Een aantal chemische zonnefilters zijn inmiddels al verboden volgens de Europese Wet voor Cosmetica, maar er is nog niet voldoende wetenschappelijk bewijs voor alle chemische filters. En cosmeticabedrijven die de zonnebrandcrèmes produceren weten ook dat de consument niet weet waar hij of zij naar moet kijken en het product toch wel koopt.
Gelukkig zijn er ook een aantal goede chemische zonnefilters die stabiel zijn, niet in de bloedbaan dringen en niet voor huidirritatie of allergie zorgen. Een aantal goede chemische zonnefilters zijn:
♣ Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine
♣ Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate
♣ Ethylhexyl Triazone
♣ Methylene Bis-Benzotriazolyl Tetramethylbutylphenol (nano)
Het zijn flinke lange namen, maar wellicht helpt het als je deze blog erbij houdt tijdens het uitzoeken van jouw zonnebrandcrème!
De fysische/minerale zonnefilter oftewel de natuurlijke zonnebrand
De fysische zonnefilter wordt ook wel minerale zonnefilter genoemd. Ik onthoud de werking van deze filter altijd aan 'fysiek', wat lijkt op 'fysisch'. De fysische zonnefilter legt namelijk een fysieke beschermlaag OP de huid als een soort spiegel die UV-straling weerkaatst. Daar waar de chemische zonnefilter in de huid trekt, blijft deze dus als een laagje liggen. Er zijn maar twee ingrediënten die een fysische zonnefilter vormen, namelijk zinkoxide en/of titaniumdioxide. Ze kunnen los of samen worden gebruikt en hoe groter het percentage zink- en/of titaniumdioxide, hoe hoger de beschermingsfactor. Het nadeel van deze zonnefilters is dat ze wit van kleur zijn en dus moeten worden bewerkt om geen witte laag op de huid te leggen tijdens het smeren. Door de werkzame stoffen in microscopisch kleine deeltjes te knippen, wordt de crème transparanter. Deze techniek wordt nanotechnologie genoemd. Er bestaat veel discussie over de veiligheid van nanodeeltjes, omdat deze ook in het lichaam zouden kunnen dringen. Gelukkig zijn de meeste cosmeticabedrijven transparant over het wel of niet toepassen van de nanotechnologie in hun fysische zonnebrandcrèmes.
Fysische filters zonder nano-technologie hebben veel voordelen. Ze trekken niet in de bloedbaan, waardoor ze niet hormoonverstorend werken. Ook geven ze geen huidirritatie of allergie. Hierdoor zijn deze zonnefilters ook geschikt voor kinderen en baby's, maar ook de gevoelige huid. Daarnaast werkt een fysische zonnefilter direct na het aanbrengen, dus geen inwerktijd van 30 minuten. Veel mensen smeren namelijk toch pas hun zonnebrandcrème als ze al op het strand liggen, of smeren de schouders van hun kinderen pas in als ze al in de tuin spelen. Een fysische zonnefilter geeft je garantie van directe bescherming. Daarnaast voorkomt een fysische zonnefilter ook dat er warmte van UV-straling in de huidlagen komt en dit is zeer fijn voor de gevoelige, geïrriteerde of al verbrande huid. Daar bovenop beschermt deze zonnefilter beter tegen de overproductie van pigment, waardoor hij ook uitermate geschikt is om tijdens zwangerschap het zwangerschapsmasker (melasma) te voorkomen.
Een fysische filter is wel minder waterbestendig, juist doordat deze op de huid blijft liggen en van de huid af te poetsen is. In principe zou je met deze zonnefilter moeten hanteren dat je direct na elk contact met water een nieuwe laag zonnebrandcrème aanbrengt.
De juiste factor
Uit steeds meer onderzoeken blijkt dat, voor de beste bescherming, factor 30 en factor 50 de beste keuzes zijn. Daar waar vroeger een rekensom werd gemaakt hoe lang je in de zon mocht, met je huidtype en een factor 10 of 20, wordt er nu steeds meer geadviseerd om elke twee uur je factor 30 of factor 50 bij te smeren. Een zonnebrandcrème beschermt namelijk niet alleen tegen zonnebrand, maar remt ook het huidverouderingsproces. UV-A stralen tasten je huidcellen en hun processen aan, waardoor vroegtijdige symptomen van huidveroudering kunnen optreden, zoals pigmentatie, huidverslapping en rimpels. Daarnaast verhoogt onbeschermd of onvoldoende beschermd zonnen ook het risico op huidkanker.
Conclusie
De mooiste zonnebrandcrème volgens de specialisten van Care for Skin is minimaal zonnebrandcrème factor 30 en bevat zowel een combinatie van een goede chemische zonnefilter als een fysische zonnefilter. De chemische zonnefilter maakt de zonnebrandcrème namelijk iets meer waterbestendig, terwijl de fysische zonnefilter stabieler is en directe bescherming biedt. Toch zijn er nog maar weinig merken die deze perfecte combinatie weten te maken in hun zonnebrandcrèmes. Daarom verkiezen wij een fysische zonnebrandcrème boven een chemische zonnebrandcrème als er een keuze moet worden gemaakt. Ook is het belangrijk dat de zonnebrandcrème vrij is van agressieve alcoholen en parabenen en zo min mogelijk parfum bevat.
Disclaimer: de term waterproof mag niet meer worden gebruikt voor een zonnebrandcrème, omdat deze nooit waterproof kan zijn. De factor gaat tijdens elk contact met water achteruit. De term 'waterbestendig' kan aanduiden dat een product na twee uur en contact met water bijvoorbeeld nog voor 50% werkzaam is. Een zonnebrandcrème kan dan ook nooit met één applicatie voor de hele dag beschermen.
Huidadvies bij Care for Skin
Heb je advies nodig: kies dan voor een gratis skincare advies bij een van onze Care for Skin huidspecialisten. Dit is een live (online) face to face consult van 15 minuten waarin onze specialisten je huid bekijken en jou een goed advies geven om zo het beste uit jouw huid te halen.
Via de pagina skincare advies kun je dit consult boeken.