Zoethout is in tegenstelling tot wat veel mensen denk geen hout van een boom, maar eigenlijk zijn het de wortels van een plant, de Glycyrrhiza Glabra. Je kan het zelf kweken en de plant is winterhard. Wanneer je geen groene vingers hebt, kan je de plant natuurlijk ook gewoon kopen bij het tuincentrum. Van de blaadjes kan je dan bijvoorbeeld heerlijke thee zetten. Wil je profiteren van de wortel dan moet je iets langer geduld hebben, wanneer de plant een jaar of 3 à 4 is kan je de wortels oogsten.
Inwendig gebruik
Zoethout kan vele gezondheidsvoordelen opleveren. Wanneer je het bijvoorbeeld inneemt in de vorm van thee of door te knabbelen aan de wortel, is het goed voor het herstel van de slijmvliezen in je maagdarmkanaal, werkt het goed bij klachten van teveel/te weinig maagzuur, maar ook tegen misselijkheid en maagpijn. Tenslotte is het ontstekingsremmend, ondersteunt het je immuunsysteem en helpt het bij hoesten een keelpijn.
Pas wel op bij inwendig gebruik. Het werkt bloeddrukverhogend en je kan er vocht door gaan vasthouden. Bij zoethout in huidverzorgingsproducten hoef je je daar geen zorgen over te maken omdat het niet zo ver kan doordringen in je huid.
De voordelen in huidverzorging
Zoethoutwortel in huidverzorging is nog een vrij onbekend pareltje. Toch heeft het vele voordelen:
- Het vervaagt hyperpigmentatie
- Het kalmeert de huid na zonnebrand
- Het vermindert en kalmeert ontstekingsreacties
- Het heeft een hoog gehalte aan fenolen en werkt daardoor als uitstekende antioxidant
- Het heeft een antibacteriële werking
Eczeem
Met name voor de gevoelige eczeemhuid kan zoethoutwortel echt een verschil maken. Het vermindert namelijk schilfertjes en geeft de huid zijn soepelheid terug. En omdat het kalmerend, ontstekingsremmend en antibacterieel werkt, verdwijnen kleine pukkeltjes, irritaties en roodheid ook.
Ouderdomsvlekken
Zoethout bevat twee stofjes die goed inwerken op oudersdomsvlekjes. Glabridine remt de aanmaak van tyrosinase. Tyrosinase stimuleert de aanmaak van melanine, dat zorgt voor de bruine kleur in onze huid. Het andere stofje is liquiritine dat het pigment als het ware oplost door de melanine te verspreiden. Bij ouderdomsvlekjes zit het pigment opgehoopt op één plek en door het te verspreiden lossen de vlekken op.
Acné
Omdat zoethout de huid kalmeert, roodheid en irritatie vermindert én antibacterieel werkt, wordt het vaak toegevoegd aan verzorgingsproducten die acné tegengaan. Je ziet het vaak terug in cleanser en maskers die je huid diep reinigen. Omdat zoethout de huid soepel kan maken en het vochtgehalte in de huid kan verhogen kan het bijdragen aan een gelijkmatige en gladde huid.
Couperose
Couperose zijn verwijde vaatjes die zichtbaar worden op het huidoppervlak. Vaak zie je van die ‘rode draadjes’ in de huid. Zoethout houdt de roodheid onder controle. Na 4 tot 8 weken gebruiken zie je duidelijk verschil.
Geschikt voor elke huid
Het moge duidelijk zijn dat zoethout bij veel huidproblemen voor mooie resultaten kan zorgen. Omdat het niet irriteert en ook geschikt is voor de droge en gevoelige huid wordt het een steeds populairder ingrediënt. Meestal wordt zoethoutwortelextract in percentage van 1 of 2% gebruikt. Anders dan bij vitamine C of niacinamide werkt het al wanneer er maar een heel laag percentage in het product zit verwerkt. Hoe meer hoe beter gaat bij dit ingrediënt niet op. Het is daarom geen probleem als het onderaan de ingrediëntenlijst staat.
Kortom: zoethout is geschikt voor elk huidtype en doet voor iedere huid wel iets goeds. Dus of je nu last hebt van puistjes of vlekjes, een vochtarme huid hebt of juist een vette, voeg dan een product met zoethout toe aan je routine.
Huidadvies bij Care for Skin
Via de pagina skincare advies kun je dit consult boeken.