Wat te doen bij een beschadigde huid?
Er zijn een aantal dingen die belangrijk zijn om de beschadigde huid snel te laten herstellen, denk daarbij aan de volgende stappen:
♣ Maak je huid goed schoon.
Toch een schaafwondje of sneetje opgelopen? De eerste stap is het goed reinigen van de beschadigde huid, maar niet met alcohol houdende producten. Alcohol reinigt de wond goed van bacteriën en opgelopen vuil, maar zal ook de goede cellen aantasten. Daarom is het beter om een wondje te spoelen met lauw warm water, waarna een ontsmettende wondspray het vuil en de bacteriën uit de beschadigde huid verwijdert. De goede huidcellen blijven daarmee intact.
♣ Bescherm je huid.
Het helen van de wond aan de buitenlucht is achterhaald, we weten inmiddels wel beter. Door het drogen van de wond aan de lucht, zal er korstvorming ontstaan. Tegelijk stel je na het reinigen de wond weer bloot aan vuil en bacteriën. De kans op littekenvorming wordt hiermee vergroot.
Vanuit de medische hoek wordt ervoor gepleit om een wond juist in een vochtig klimaat te laten genezen. Dit bevordert de aanmaak van nieuw huidweefsel, waarbij korstvorming wordt voorkomen. Kies dus voor speciale pleisters die vochtige wondgenezing stimuleren, maar blijf de wond wel tijdig verschonen.
♣ Versnel het genezingsproces.
Is de huid aan het genezen en is het wondje niet meer open? Ga dan gelijk aan de slag met een hydraterend serum, hydraterende dagcrème, bodylotion of body oil voor het lichaam, dat een stimulans is om de beschadigde huid te herstellen.
Wat kun je smeren op de beschadigde huid?
Heb je te maken met een beschadigde huid en wil je littekens voorkomen? Zorg er dan voor dat je de huid met een goede littekenzalf, litteken oil of wondzalf optimaal voorziet van vocht.
Vocht in de vorm van een crème, oil of zalf is bij herstel van een beschadigde huid van essentieel belang. Meerdere malen per dag je huid hydrateren, insmeren om wondgenezing te bevorderen.
De beschadigde huid kan geen vocht vasthouden vanuit zichzelf. Omdat de bovenste huidlaag is beschadigd, zal het van nature in de huid aanwezige vocht verdampen. Je huid droogt uit, zal gaan jeuken en uiteindelijk wordt het herstel niet bevorderd.
Wil je meer weten hoe littekens te behandelen? Lees dan onze blog: De beste middelen tegen littekens!
Ons advies
Voorzie de beschadigde huid eerst van vocht, door middel van een hydraterende dagcrème, hydratatie serum of als het om je lichaam gaat een bodylotion. Laat dit goed intrekken en leg daarna een filmlaagje over je beschadigde huid met een vettende dagcrème of nachtcrème droge huid, een body butter of body oil voor het lichaam. Op deze manier kan het vocht niet verdampen en zal de beschadigde huid sneller herstellen.
Een drietal producten die de beschadigde huid herstellen en helpen het huideigen vocht vast te houden:
♣ Neoderma Blue Blood Gel: helpt de wondgenezing, jouw beschadigde huid gezicht te herstellen. Het is als een serum dat een diepe hydratatie, maar ook herstel geeft aan de huid.
♣ Argan-oil: Witlof Skincare Pure Argan Oil is een 100% biologische Argan Oil, een multiproduct voor huid en haar, bevat een hoog gehalte aan vitamine E en huideigen vetzuren.
♣ Jojoba: een voedende, hydraterende en 100% natuurlijk olie, dat geschikt is voor alle huidtypes, zelfs de vettere huid. Deze Jojoba olie zal de beschadigde huid optimale hydratatie geven en het herstel proces stimuleren.
Hoe herstelt de huid?
Hoe de beschadigde huid zich herstelt is een technisch verhaal, maar wel goed om te weten wat er nu precies met je huid gebeurt.
De huid bestaat uit verschillende weefsellagen:
♣ Opperhuid – epidermis: dit is de bovenste huidlaag.
♣ Lederhuid – dermis: ligt onder de opperhuid en hier bevindt zich de bloedvaten, lymfevaten, zenuwen, talg- en zweetklieren, haarwortels.
♣ Onderhuids bindweefsel – subcutis: deze bestaat hoofdzakelijk uit vet en geeft ons de ronde vormen.
Een oppervlakkige beschadiging aan je huid, zoals een schaafplek, snijwond, lichte zonverbranding, het herstel vindt dan plaats in de bovenste huidlaag. Deze huid heeft van nature het vernieuwingsproces, door middel van schilfering. Bij een beschadigde huid zal dit proces zich gaan versnellen, waardoor de huid zo snel mogelijk weer dicht gaat.
Heb je een diepere wond of huidbeschadiging die ook de onderste huidlaag treft, dan zit de wond volop in de huidlaag waar zich veel bloedvaten bevinden. Je lichaam zet dan een ander proces van genezing in gang, namelijk de wondheling. Deze wondheling bestaat uit twee onderdelen: het directe herstel van het huidweefsel, maar ook een volledige regeneratie van het beschadigde weefsel.
Hoe vaak vernieuwt je huid?
Het vernieuwingsproces van onze huid duurt ongeveer 30 tot 40 dagen. Naarmate je ouder wordt, vertraagt dit proces. Je kunt je dus voorstellen dat de oppervlakkige beschadigde huid, na deze periode is hersteld.
Hoe lang duurt huidherstel?
Het is uiteraard afhankelijk van de beschadiging hoe lang het huidherstel duurt. Een kleine beschadiging aan de bovenste huidlaag kan zich in 5 dagen goed herstellen, mits de huid optimaal wordt gehydrateerd. Het is altijd een must om de beschadigde huid te blijven hydrateren met een wondzalf, litteken zalf of litteken oil die de huid goed hydrateert en de nodige voeding geeft om goed te herstellen.
Door een vochtig milieu te creëren zal wondgenezing bevorderen. Met vochtig wordt geen water bedoeld, water droogt de huid juist uit. Een vochtig milieu bij wondgenezing, denk daarbij dus aan litteken zalf of een litteken oil.
Raadpleeg een arts
Raadpleeg bij grotere wonden, roodheid en zwelling altijd een arts. Deze blog is bedoeld voor informatie over oppervlakkige huidbeschadigingen, waarin we je tips geven hoe hier mee om te gaan.
Advies beschadigde huid gezicht?
Heb je advies nodig voor jouw beschadigde huid, beschadigde huidbarrière? Neem contact op met de specialisten van Care for Skin, we geven je graag een persoonlijk advies.
Huidadvies bij Care for Skin
Via de pagina skincare advies kun je dit consult boeken.