Wat is hyaluronzuur?
Hyaluronzuur is een glucose bouwsteen, oftewel een vorm van suiker. Hyaluronzuur is een stof dat van nature in ons lijf zit en ook door ons lichaam wordt aangemaakt. Het zit bijvoorbeeld in de vloeistof rondom onze gewrichten, waardoor alles soepel blijft. Ook zit hyaluronzuur van nature in onze huid, namelijk in ons bindweefsel. Hyaluronzuur speelt daar onder andere een rol in de wondgenezing. Hyaluronzuur is zo magisch omdat één hyaluronzuur molecuul wel 1000x zijn eigen gewicht in water (vocht) aan zich bindt. Het hyaluronzuur dat in nature in onze huid voorkomt en wordt aangemaakt, doet dit dus ook.
Het belang van vocht in onze huid
Een gezonde huid heeft een sterke huidbarrière. Deze huidbarrière bestaat uit een combinatie van verschillende natuurlijke huidvetten en legt een onzichtbare beschermlaag over de huid. Deze huidbarrière voorkomt verdamping van het vocht in de huid. Wanneer vocht wel uit de huid verdampt, merk je dit doordat de huid dan droog, trekkerig of slap aanvoelt. Vocht is dus essentieel voor een veerkrachtige en soepele huid. Als tiener en begin twintiger heb je een veerkrachtige huid met souplesse. Maar naar mate we ouder worden wordt de aanmaak van hyaluronzuur afgeremd en wordt bestaand hyaluronzuur sneller afgebroken. Door het aanbrengen van hyaluronzuur in een hyaluronzuur serum of crème wordt de huid een handje geholpen om vocht vast te houden. Een huid die veel vocht in zich heeft ziet er gespannen, volumineus en stralend uit. Hyaluronzuur kan er daarom voor zorgen dat fijne lijntjes en rimpels minder zichtbaar worden.
Wat verschillende vormen van hyaluronzuur op de huid doen
In principe is er maar één vorm van hyaluronzuur zoals je die kunt vinden op de ingrediëntenlijst, namelijk: hyaluronic acid. Maar, scheikundig gezien kan hyaluronzuur worden opgedeeld in laag-moleculair en hoog-moleculair hyaluronzuur. Laag moleculair betekent dat de moleculen zeer klein zijn gemaakt. Hoe kleiner een molecuul, hoe dieper hij in de huid kan dringen. Laag-moleculair hyaluronzuur dringt dus goed door naar de levende huidlagen en zorgt voor een vochtboost. Hierdoor zullen rimpels minder diep lijken en droogtelijntjes verdwijnen. Hoog-moleculair hyaluronzuur blijft meer op de huid liggen en zorgt ervoor dat de bovenste huidlagen zich verzadigen met vocht. Dit zorgt voor een direct stralend en gehydrateerd effect. Laag-moleculair hyaluronzuur is kostbaarder dan hoog-moleculair hyaluronzuur. Veel cosmeticabedrijven kiezen daarom voor alleen hoog-moleculair hyaluronzuur, terwijl de combinatie van beide soorten juist meer voor het anti-aging effect zorgt.
Hyaluronzuur kan door een cosmetisch arts ook als natuurlijk alternatief voor fillers worden ingezet. Pure hyaluronzuur wordt dan door middel van een injectie of een hyaluron-pen in de huid gespoten. Hierdoor dringt hyaluronzuur nog dieper door en kan het het effect van een filler geven. Deze natuurlijke vorm van fillers is tijdelijk en wordt langzaam door het lichaam afgebroken.
Het effect is tijdelijk
Belangrijk is wel om te weten dat het effect van hyaluronzuur op rimpels maar tijdelijk is. Het geeft de huid tijdelijk een ‘plumping’ effect. Het lichaam breekt hyaluronzuur vanzelf weer af na zo’n 24 uur en hierdoor is dit ingrediënt dus niet echt een anti-rimpel ingrediënt te noemen. Wel is hyaluronzuur geschikt voor alle huidtypen, alle huidbehoeften en alle leeftijden. Teveel hyaluronzuur is namelijk niet schadelijk voor de huid of het lichaam. Hyaluronzuur kan ook ondersteunend werken op het huidherstel bij wondjes, acné, irritatie en een doffe teint. Dit maakt hyaluronzuur een multi-use ingrediënt en zeer geliefd bij vele schoonheidsspecialisten.
Hoe moet je hyaluronzuur gebruiken?
Hyaluronzuur heeft in principe een water- tot gel-achtige substantie en werkt daarom het beste verwerkt in de vorm van een kwalitatief goed serum of ampul. Ondanks dat het de huid wel hydrateert met vocht, geeft het geen direct comfort zoals oliën en boters verwerkt in crèmes. Het is daarom belangrijk om te beseffen dat een serum met hyaluronzuur niet de huid direct na applicatie gevoed laat aanvoelen. Het is aan te raden om het serum te combineren met een crème die past bij jouw huidbehoefte. Het effect van een serum met hyaluronzuur is ook pas het beste te zien na minimaal één week consequent gebruiken. Breng altijd eerst het serum aan na de reiniging en laat het even intrekken. Breng vervolgens de crème aan. Een hyaluronzuur serum mag ook rond de ogen worden gebruikt.
Huidadvies bij Care for Skin
Via de pagina skincare advies kun je dit consult boeken.