Ten eerste, raak niet in paniek… ;) Eén of een aantal puistjes hebben is heel normaal: ieder mens heeft in zijn of haar leven te maken met een (milde) vorm van acné. Vaak gaat het vanzelf weer over. Echter, er zijn ook een heleboel (jonge) mensen die te maken hebben met actieve acné die niet zo maar over gaat. Deze blog is gekoppeld aan onze informatieve video (zie hier) over acné en ik leg je graag het één en ander uit over acné en wat je er zelf aan kunt doen.
Soorten acné
De meest bekende acné vorm is acné vulgaris, ook wel de hormonale acné genoemd. Kenmerkend voor de acné vulgaris is dat het gekoppeld is aan de puberteit en symptomen weergeeft als milde ontstekingen, voornamelijk op het voorhoofd, de neus en de kin. Een uitbraak naar de rug kan voorkomen. In de puberteit schommelt de hormoonhuishouding en deze schommeling zorgt ervoor dat de talgklieren meer talg aan maken. Het kan zijn dat de huid het overmatige talg niet goed kan afvoeren en dat de poriën verstopt raken. Deze verstopping kan een fikse ontsteking worden wanneer huideigen bacteriën zoals de Propionibacterie en de Staphylococcus-bacterie zich bij deze verstopping gaat nestelen. Acné vulgaris kan al voorkomen vanaf een leeftijd van 12 jaar en is meestal actief tot 25 jaar. Acné vulgaris kan goed geremd en verholpen worden, wanneer er op tijd wordt gestart met de juiste huidverzorging en/of behandelingen.
acné vulgaris |
Wanneer acné vulgaris verergert en er zich fikse onderhuidse ontstekingen en cystes voordoen, spreken we van acné conglobata. Deze vorm kan zowel in het gezicht, als op de rug, schouders en het decolleté voorkomen. Het is regelmatig te zien dat de onderhuidse ontstekingen in elkaar overvloeien en bovenhuidse en onderhuidse plakkaten vormen. Vaak gaat het gepaard met pijn op de plek van de ontstekingen en roodheid. Acné conglobata zien we meestal vanaf 18 jaar en kan doorzetten tot latere leeftijd. Het wordt meestal gezien bij mannen, en ondanks dat de oorzaak nog niet helemaal duidelijk is, houdt het waarschijnlijk verband met het testosteronspiegel in het bloed. Deze acnévorm is moeilijker te verhelpen, kan littekenweefsel vormen en hierbij is het advies om een dermatoloog te bezoeken. Vaak wordt er een combinatie gemaakt van orale en lokale medicatie om de acné te remmen.
acné conglobata |
Acné comedonica is een milde vorm van acné en hierbij zien we voornamelijk veel comedonen, oftewel mee-eters (black heads). De comedonen kunnen in grote aantallen voorkomen en geven de huid daardoor een verre van egaal uiterlijk. Een ontsteking kan voorkomen, wanneer de Staphylococcus bacterie bij de porie met de mee-eter binnendringt. Acné comedonica wordt veelal veroorzaakt door externe factoren, zoals een verdikte hoornlaag of een werkplek waarbij je veel in aanraking komt met olie en/of vet en is in principe een acnévorm die goed te verhelpen is met de juiste huidverzorging en/of behandelingen.
acné comedonica |
Acné tarda is een volwassen acné die bij vrouwen voorkomt. Hij wordt veroorzaakt door hormonale disbalans, echter is dit niet dezelfde disbalans dan bij de puberteit. We zien vaak een uitbraak rondom de menstruatiecyclus, zwangerschap of overgang en typeert zich doordat hij zich lokaliseert op de kaken en de kin. De juiste huidverzorging kan deze acnévorm wel remmen, maar vaak moet er ook gekeken naar de hormoonhuishouding. Voeding kan hierbij een rol spelen.
acné tarda |
Acné excoriée is krab acné en komt veel voor bij jonge vrouwen. Bij krab acné wordt er (dwangmatig of juist onbewust) aan de puistjes gedrukt en gekrabt, waarbij huidbeschadigingen voorkomen en er littekens ontstaan. De plekjes zijn vaak erg rood en de onzuiverheden kunnen zich uitbreiden door het krabben. Bij acné excoriée vindt de persoon het vaak moeilijk om van het puistje af te blijven en is de oplossing veelal psychisch. In combinatie met de juiste huidverzorging kan de acné snel verdwijnen en zullen de littekens langzaam genezen. De littekens kunnen zich weerspiegelen in hyperpigmentatie, lichte beschadigingen, maar ook diepe kuiltjes in de huid. Bij diepe kuiltjes is de kans veelal aanwezig dat de littekens niet volledig zullen verdwijnen.
Acné rosacea kan lijken op acné vulgaris, echter ontbreken bij rosacea de comedonen (mee-eters) en zien we juist overmatige roodheid, eventueel gesprongen vaatjes, papels en pustels (oppervlakkige bultjes en milde ontstekingen). Rosacea zit vaak rondom de neus, met uitbreiding naar het voorhoofd en de wangen en de roodheid kan erger worden door alcohol, voeding en weerswisselingen. Rosacea is familie van acné, maar dient als aparte huidaandoeningen te worden bekeken en behandeld.
Ook zie ik regelmatig een milde vorm van acné vulgaris, wat eigenlijk niet echt acné te noemen is. Hierbij zie je vooral een heleboel kleine bultjes, die hier en daar rood kunnen zijn en vaak zonder pus. Ook kunnen het rode plekjes zijn die niet tot weinig verheven zijn en dus niet als een bultje op de huid liggen. De veelal grootste oorzaak van deze ‘onzuiverheden’ is een verstoorde pH-waarde van de huid. Bij een verstoorde pH-waarde kunnen huideigen bacteriën de overhand nemen en te actief zijn op de opperhuid. Huideigen bacteriën en micro-organismen hebben een natuurlijke functie om op de huid te eten en te poepen. Deze poepjes, ook wel toxines genoemd, irriteren de huid oppervlakkig. Met de juiste huidverzorging kan de pH-waarde van de huid in balans worden gebracht en is deze irritatie snel verholpen.
Oorzaken
Zoals eerder besproken kunnen hormonale schommelingen acné veroorzaken. Ook stress behoort tot deze hormonale schommelingen en kan dus acné geven of verergeren. Cortisol is bij stress verhoogd aanwezig en zal de talgklieren stimuleren tot meer talgproductie. Daarnaast verzwakt stress het immuunsysteem, waardoor bacteriën de overhand kunnen krijgen. Een aantal andere oorzaken van acné kunnen zijn:
- Genetische aanleg (dikte van de huid, talgproductie van nature, weerstand).
- Omgevingsfactoren, zoals de luchtvochtigheid / het dragen van een sjaal, helm of telefoon aan de wang / vuile werkplek / vuile kussensloop.
- Cosmetica met porieverstoppende en uitdrogende ingrediënten.
- Verkeerde voeding, wat de darmflora verstoort.
Do’s
- Reinig je huid dagelijks met een MILDE cleanser. Ook wanneer je geen make-up draagt is het belangrijk om de huid elke avond te reinigen, om de huid vrij te maken van talg, vuiltjes en de toxines van de huideigen bacteriën. Kies niet voor een agressieve gel- of schuimreiniger, deze droogt de huid uit, waardoor de talgklieren talg gaan overproduceren. Een reinigingsmelk of –olie is mild.
- Verzorg je huid goed, door juist wel te smeren met een (olievrije) crème. Wanneer je niet smeert, droog je de huid uit, waardoor de talgklieren talg gaan overproduceren. Kies voor een olievrij product dat lekker snel intrekt. Wanneer je het écht goed wilt doen, gebruik je onder de gezichtscrème een serum met een laag gehalte salicylzuur. Salicylzuur werkt ontstekingsremmend, hoornlaagverdunnend en maakt het talg smeuïger, waardoor er minder kans is op verstopping van talg. Laat je adviseren voor de juiste producten.
- Exfolieër de huid in ieder geval één keer per week met een peeling-product zonder korrel. Een korrel in je scrub is voor actieve acné niet geschikt, omdat de korrel de huid bij de ontsteking kapot kan maken. Dit kan resulteren in littekenvorming. Er bestaan peelings, lysings of reinigende masker met salicylzuur, melkzuur of glycolzuur die de huid op een milde manier verdunnen. Een dunne hoornlaag zal resulteren in minder ontstekingen en mee-eters.
- Last van acné rondom de haargrens en de slapen? Verschoon eens wat vaker je kussensloop. In je kussensloop broeien veel bacteriën die ontstekingen kunnen veroorzaken. Daarnaast produceert een ontstekingsgevoelige huid vaak ook meer talg en tijdens het slapen zal dit in de kussensloop trekken. Verschoon je kussensloop twee keer per week voor het beste resultaat.
- Laat ongezonde voeding links liggen en kies voor natuurlijke en zo-min-mogelijk-bewerkte voeding. Ongezonde voeding (denk aan witmeelproducten, geraffineerde suikers, verzadigd vet, alcohol) kan de darmflora en hormoonbalans verstoren en zorgen voor een slechte afvoer van afvalstoffen. Dit kan resulteren in onzuiverheden in de huid, doordat de afvalstoffen niet via de juiste weg het lichaam verlaten. Laat je bij darmproblemen ook altijd even controleren op voedselallergieën of –intoleranties op bijvoorbeeld gluten, lactose, bepaalde soorten fruit of suikers. Het verhelpen van darmproblemen kan zichtbaar acné verbeteren.
- Kies voor producten met hoogwaardige, huidvriendelijke ingrediënten. Producten die te koop zijn in de vrije handel (drogist, parfumerie, apotheek) hebben niet voldoende werkstoffen om daadwerkelijk iets aan de huid te doen. Daarnaast worden er vaak huidagressieve ingrediënten gebruikt, zelfs wanneer een merk ‘dermatologisch getest’ of ‘natuurlijk’ zou zijn. Deze termen mogen al vrij snel worden gebruikt en kunnen misleidend zijn. Kies voor een merk uit een hoger segment, dat veelal door schoonheidsspecialisten wordt gebruikt. Dit geldt ook voor make-up in vloeibare vorm, denk aan foundation, primer, concealer en setting spray.
Huidadvies bij Care for Skin
Via de pagina skincare advies kun je dit consult boeken.