Over de vette huid
Een vette huid ontstaat doordat de talgklieren in de huid teveel talg produceren. Talg heeft de huid nodig om soepel te blijven en bovendien biedt talg een beschermlaag tussen de huid en de buitenwereld. Bij een droge huid maken de talgklieren niet voldoende talg aan, waardoor deze trekkerig aanvoelt en kan gaan schilferen. Bij een vette huid produceren de talgklieren zodanig veel talg dat het talg als een glimmend laagje op de huid komt te liggen. Deze overproductie van talg is al zichtbaar twee uur na de reiniging in de ochtend. Naast de overmatige talgproductie is een vette huid te herkennen aan grove poriën, voornamelijk op het voorhoofd, de neus en de kin. Deze kunnen verstopt raken en er kunnen talgbultjes en mee-eters ontstaan.
Sommige mensen hebben van nature een vette huid. Daarnaast kan hormonale disbalans, voeding en het klimaat invloed hebben op de talgproductie van de huid en tijdelijk een vette huid creëren. Veel pubers zullen ervaren dat de huid gedurende de dag begint te glimmen en ook tijdens zwangerschap kan dit voorkomen. Verkeerde huidverzorging kan er voor zorgen dat de huid meer talg aanmaakt dan nodig is voor de huid. Het is daarom erg belangrijk om de huid goed te verzorgen, met milde producten.
Vet of gecombineerd
Wanneer de huid gedurende de dag comfortabel aanvoelt en ’s avonds wellicht wat in de T-zone (neus, voorhoofd en kin) begint te glimmen, dan valt dit huidtype niet onder ‘vet’, maar onder de categorie ‘normaal’ tot ‘gecombineerd’. Gedurende de dag stapelt talg en zweet zich op, waardoor deze aan het einde van de dag wat kan gaan glimmen. Dit is gezond en hoort van nature zo. Echter, zijn er veel mensen die de huid als ‘vet’ beschouwen en behandelen, terwijl ze het niet is. Producten voor de vette huid hebben de eigenschap om de huid te ontvetten en talgregulerend te werken. Wanneer dit op een normale huid wordt toegepast zoals omschreven, worden de talgklieren geprikkeld om nog meer talg aan te maken. Dit kan het glimmen juist erger maken. Op deze manier wordt een vette huid gecreëerd die van nature helemaal niet vet is. Bepaal daarom goed welk huidtype je hebt of laat je adviseren door één van onze schoonheidsspecialisten.
De beste huidverzorging
Heb je geconcludeerd dat jij toch een vette huid hebt? Dan volgen hier de beste tips voor de gezichtsverzorging bij een vette huid. Een gezonde huidflora is namelijk essentieel bij een vette huid. Zie de talgklieren als werkmannetjes in de huid, die heel hard werken om de huid soepel te houden met talg. Wanneer de huid behandeld wordt met agressieve ontvettende producten, raken deze werkmannetjes in paniek: ze denken namelijk dat de huid wordt uitgedroogd en zullen nog harder gaan werken om talg aan te maken. Dit werkt dus averechts! Het is daarom beter om de talgklieren rustig te houden door de huid mild te behandelen en juist wat vocht (serum) en voeding (gezichtscrème) toe te dienen. Op die manier zullen de werkmannetjes wat meer relaxen in hun luie stoel en minder talg aanmaken.
Tip 1: Vermijd producten met alcohol, parfum, hoog gehaltes etherische oliën (dus ook tea tree producten), minerale oliën en sulfaten. Al deze ingrediënten drogen de huid uit, waardoor de talgklieren méér talg gaan aanmaken. Daarnaast werken ze huid irriterend, waardoor roodheid en bultjes kunnen ontstaan. Een toner voor de vette huid kan alcohol bevatten, omdat dit een goedkoop desinfectiemiddel is. Echter, zal dit de talgproductie alleen maar stimuleren en huidirritatie vergroten. Bekijk dus goed de ingrediëntenlijst! Lees ook de blog: Alcohol in cosmetica, is dat nou slecht?
Tip 2: Gebruik zowel ’s ochtends als ’s avonds een milde reiniger om overmatig talg te verwijderen van de huid en verstopte poriën te voorkomen. Kies voor een reiniger die vrij is van sulfaten en niet tot weinig schuimt. Sulfaten zijn namelijk agressieve ontvetters die, zoals bij tip 1 genoemd, de huid uitdrogen waardoor talgklieren meer talg aanmaken. Bij een zeer vette huid is een licht schuimende reiniger prima, omdat deze de huid ontdoet van de vettige laag.
Tip 3: Probeer de huid niet uit te drogen, maar voedt haar juist. Ook dit komt weer terug op het verhaal bij tip 1. Wanneer je alleen reinigt en geen crème en serum smeert droog je de huid uit en zullen de talgklieren meer talg aan maken. Belangrijk is om de huid wel te voeden met de volgende producten: een hyaluronzuur serum op waterbasis en een olievrije crème. Hyaluronzuur bindt vocht in de huid, waardoor deze veerkrachtiger wordt. Het houdt de huid soepel, zonder de poriën te verstoppen. Een olievrije crème voedt de huid zonder deze te verstoppen met zware boters en oliën.
Tip 4: Gebruik salicylzuur in je huidverzorgingsroutine. Salicylzuur is een fruitzuur dat in staat is om overmatig talg op te lossen en verstopte poriën en puistjes te verminderen. Je kunt salicylzuur bijvoorbeeld gebruiken in een (alcoholvrije!) lotion, welke je na de reiniging met een wattenschijfje over de huid haalt. Salicylzuur brengt daarnaast de talgproductie in balans. Dermalogica biedt met de Clear Start lijn daarin de oplossing.
Tip 5: Gebruik wekelijks een vochtherstellend masker om de huid te voorzien van een vocht boost. Dit ‘kalmeert’ de talgklieren, zonder dat het de huid verstopt of de huid gedurende de dag laat glimmen. Het Zinc Masker van Medik8;
Tot slot
'Wist je dat?' Grote poriën blijven grote poriën. Een vette huid heeft vaak last van grote poriën en hier wil je dan graag van af. Maar dat poriën vergroten door warm water en verkleinen door bepaalde producten is helaas een fabeltje. Poriën hebben namelijk geen kringspier en kunnen daarom niet vergroten of verkleinen. Wel kan een porie groter lijken wanneer deze gevuld is met talg. Hij rekt dan namelijk op. Salicylzuur kan het talg oplossen en kan hierdoor de poriën kleiner laten lijken. Echter zullen zichtbare grove poriën niet verdwijnen door middel van producten.
Huidadvies bij Care for Skin
Via de pagina skincare advies kun je dit consult boeken.