Is blauw licht schadelijk voor je huid?
Je huid en ogen langdurig blootstellen aan blauw licht is wel degelijk schadelijk. Omdat de grootste bron van blauw licht de zon is, kunnen we blauw licht niet ontlopen. Tegelijk kunnen we ook niet meer zonder onze digitale apparaten en werken er dagelijks mee.
Onze jonge kinderen worden ook veel blootgesteld aan dit blauw licht. Het buiten spelen, maar vooral ook de schermpjes waar we onze jongsten te vaak achter zien verdwijnen.
Het is daarom goed om voor zowel jong als oud waar mogelijk maatregelen te nemen, maar vooral ook om ons bewust te zijn van de schade die blauw licht op termijn aanricht.
♣ Huidveroudering en blauw licht
Blauw licht huid veroorzaakt vrije radicalen in onze cellen, dat betekent vroegtijdige huidveroudering. Antioxidanten heffen zogezegd de vrije radicalen op. Des te belangrijker is het dat je genoeg antioxidanten neemt, in zowel je skincare als in je voeding.
♣ Hyperpigmentatie en blauw licht
Blauw licht is een van de veroorzakers van hyperpigmentatie. Ongewenste pigmentvlekken, donkere vlekken in het gezicht en de plekken die blootgesteld worden aan de zon en de apparaten.
Is blauw licht schadelijk voor je ogen?
♣ Schade aan je ogen en blauw licht
Er is bezorgdheid dat langdurige blootstelling aan blauw licht kan leiden tot schade aan het netvlies. Hoewel er nog geen definitief bewijs is dat blauw licht onomkeerbare schade aan de ogen veroorzaakt, tonen sommige studies aan dat het de ontwikkeling van leeftijdsgebonden maculaire degeneratie (AMD) kan versnellen.
♣ Slaapstoornissen en blauw licht
Blauw licht heeft een sterk effect op ons slaapritme. Blootstelling aan blauw licht in de avonduren kan de productie van melatonine, een hormoon dat slaap bevordert, onderdrukken. Dit kan niet alleen leiden tot slaapproblemen, maar ook een verstoorde slaapkwaliteit.
♣ Digitale oogvermoeidheid en blauw licht
Vermoeide ogen, droge ogen en hoofdpijn na langdurig gebruik van digitale apparaten. Is dit schadelijk, nee niet direct. Maar het geeft wel stress aan je lichaam, deze is wel schadelijk en heeft wel degelijk invloed op je functioneren.
Is er nog iets positiefs aan blauw licht?
Blauw licht heeft gelukkig ook positieve effecten op ons lichaam en gezondheid. Blauw licht stimuleert de aanmaak van vitamine D, hier gaat het uiteraard om het natuurlijke blauw licht, afkomstig van de zon.
Daarnaast heeft blauw licht een positieve uitwerking op je humeur en werkt blauw licht genezend op huidontstekingen zoals bij acne.
Skincare tegen blauw licht!
Het is duidelijk, we kunnen er niet omheen. Het blauw licht komen we zowel buiten als binnen tegen, dus het is zaak om hiervoor maatregelen te nemen in jouw skincare routine.
Bescherm je huid met een zonnefilter die ook blauw licht filtert. Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg zonnefilters in de dagcrème met spf of de zonnebrand, die ook beschermen tegen blauw licht. Dit zal altijd op het product zijn aangegeven, zoniet, dan zit de blauw licht filter er ook niet in verwerkt.
Blauw licht veroorzaakt vrije radicalen in onze cellen. Gebruik daarom altijd voldoende antioxidanten in je skincare. Deze good guys vind je in vele gezichtstoners, moisturizers en serums.
Antioxidanten zijn het wondermiddel tegen huidveroudering en huidschade.
Antioxidanten vangen zogezegd de vrije radicalen, zo wordt voorkomen dat de vrije radicalen schade aan onze cellen aanbrengen. Een flinke dosis antioxidanten in je skincare voorkomt schade aan je huid, huidveroudering.
Lees onze blog over antioxidanten versus vrije radicalen.
Huidadvies bij Care for Skin
Heb je advies nodig: kies dan voor een gratis skincare advies bij een van onze Care for Skin huidspecialisten. Dit is een live (online) face to face consult van 15 minuten waarin onze specialisten je huid bekijken en jou een goed advies geven om zo het beste uit jouw huid te halen.
Via de pagina skincare advies kun je dit consult boeken.