Huidaandoeningen kunnen een grote impact hebben op ons welzijn en onze zelfverzekerdheid. Een veelvoorkomende huidaandoening die mensen treft, vooral naarmate ze ouder worden, is actinische keratose. Deze aandoening is niet alleen cosmetisch storend, maar kan ook een voorbode zijn van huidkanker. Deze blog gaat de kenmerken van actinische keratose bespreken, de behandelingsopties en hoe kan je actinische keratose zelf behandelen.
Hoe ziet actinische keratose eruit?
Actinische keratose, ook wel zonschade van de huid genoemd, wordt veroorzaakt door langdurige blootstelling aan de zon, maar ook is dit de schade die door het gebruik van de zonnebank wordt veroorzaakt. Het is vooral op delen van het lichaam die regelmatig worden blootgesteld aan de zon en de zonnebank zichtbaar, zoals het gezicht, de handen, de armen en het decolleté.
♣ Actinsiche keratose zijn grillige, ruwe, schilferende, plekjes met korstjes op de huid.
♣ Rood, bruin, grijs en huidkleurig, met lichtere randjes.
♣ Kan soms jeukerig aanvoelen.
Wat kun je doen tegen actinische keratose?
Het is belangrijk om actinische keratose serieus te nemen, omdat het onbehandeld kan evolueren naar plaveiselcelcarcinoom, een vorm van huidkanker. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen om actinische keratose, deze zonneschade huid te behandelen en verdere schade te voorkomen:
♣ Raadpleeg sowieso je huisarts of een dermatoloog: Als je vermoedt dat je actinische keratose hebt, is het essentieel om een dermatoloog te raadplegen. Een dermatoloog kan de diagnose stellen en de ernst van de aandoening beoordelen.
♣ Behandelingsmogelijkheden: Afhankelijk van de omvang en ernst van actinische keratose, kan de dermatoloog verschillende behandelopties aanbevelen, zoas cryotherapie, medicatie-creme, curettage van de aangetaste huid.
♣ Zonverzorging: Om verdere schade te voorkomen en de kans op terugkerende actinische keratose te verminderen, is het belangrijk om je huid goed te beschermen tegen de zon. Dit omvat het dragen van beschermende kleding, zoals hoeden en shirts met lange mouwen, maar ook het gebruik van een breed-spectrum zonnebrandcrème SPF30 of SPF50. Tegelijk is het goed langdurige blootstelling aan de zon, vooral tijdens de piekuren te vermijden.
Welke crème gebruik je bij actinische keratose?
Er zijn verschillende crèmes die worden gebruikt bij de behandeling van actinische keratose. De keuze van de crème kan variëren, afhankelijk van de ernst van de aandoening en de aanbeveling van je dermatoloog. Raadpleeg altijd je huisarts of de dermatoloog om de zonschade te remmen, opdat deze niet uitmondt in huidkanker.
Is je beschadigde huid nog niet toe aan medicinale behandeling, dan is een gerichte gezichtsverzorging sterk aan te bevelen.
Actinische keratose zelf behandelen:
♣ Image Skincare AGELESS - Total Resurfacing Masque: is een exfolierend masker, die de verdikte, verouderde, zonbeschadigd en gepigmenteerde huid zal verbeteren.
♣ Alpha-H Vitamin B Serum: dit sterk hydraterend serum bevat Vitamine B5 (1%) en B3 (5%), dit zal de aangedane huid sterk kalmeren, herstellen van droogheid, ruwheid, roodheid, jeuk en zwelling.
♣ Dr. Grandel Puricode Peel & Mask: verwijderd overtollige huidschilfertjes en hydrateert de huid intens.
Onderstaande voorbeelden zijn alleen op recept verkrijgbaar via de dermatoloog of de huisarts:
♣ 5-fluorouracil (5-FU): dit is een actueel medicijn dat helpt bij het verwijderen van beschadigde cellen. Het wordt meestal tweemaal daags gedurende enkele weken aangebracht. Het kan bijwerkingen zoals roodheid, irritatie en schilfering van de huid veroorzaken.
♣ Imiquimod: deze crème stimuleert het immuunsysteem van het lichaam om de beschadigde cellen aan te vallen. Het wordt typisch drie keer per week gedurende enkele weken aangebracht. Bijwerkingen kunnen roodheid, zwelling en jeuk zijn.
♣ Diclofenaccreme: een ontstekingsremmende crème die tweemaal daags gedurende enkele weken wordt aangebracht. Het kan roodheid, irritatie en een branderig gevoel veroorzaken.
Advies over actinische keratosis nodig?
Heb je advies nodig: kies dan voor een gratis skincare advies bij een van onze Care for Skin huidspecialisten. Dit is een live (online) face to face consult van 15 minuten waarin onze specialisten je huid bekijken en jou een goed advies geven om zo het beste uit jouw huid te halen.
Via de pagina skincare advies kun je dit consult boeken.