Skincare routine per leeftijd: zo werkt het!

door Anja van Dijken
26 Augustus 2024

De beste skincare routine maakt een wereld van verschil voor jouw huid.
Welke producten en routines passen het beste bij jouw leeftijd? We leggen je graag uit welk product bij jouw leeftijd past om een stralende, gezonde huid te krijgen en te houden. 

 

Vanaf welke leeftijd skincare gebruiken?

Wanneer moet je starten met skincare? Het antwoord is simpel: start zo vroeg mogelijk. Zelfs kinderen en tieners hebben baat de bij basisverzorging zoals reiniging, hydratatie en zonbescherming.
Het is belangrijk om te begrijpen dat preventie the key is. Hoe eerder je start, hoe beter je huid beschermd is tegen zonschade en huidveroudering.

 

Gezichtsverzorging voor tieners

Tiener zijn gaat gepaard met hormonale veranderingen die vaak leiden tot huidproblemen als acne, kleine verstoppingen, maar vooral ook vochttekort.
Een basic skincare routine voor tieners is:

Reiniging: Gebruik tweemaal daags een milde cleanser om overtollig talg en onzuiverheden te verwijderen.

Gezichtstoner: Gebruik de gezichtstoner altijd na de reiniging, of tussendoor. Deze herstelt de PH van de huid, hydrateert, kalmeert.

Hydratatie: Kies voor een lichte, vochtinbrengende moisturizer om de huid gehydrateerd te houden zonder poriën te verstoppen.

Thuis behandeling: Spot treatments voor het aanstippen en uitdrogen van puistjes.

Bescherming: Dagelijks een zonnebrandcrème met SPF30 is cruciaal om de huid te beschermen tegen UV-schade.

TIP

Een gaaf huidje? Super fijn is dat, kies altijd voor dagelijks een vochtinbrengende moisturizer en bescherm je huid tegen de zon.

 

Doctor Eckstein Lavolind Doctor Eckstein Azulen Paste

Doctor Eckstein Lavolind

Doctor Eckstein Azulen Paste

 

Gezichtsverzorging voor 20-40 jaar

De leeftijd 20 tot 40 is de huid op haar best, maar preventie en behandeling van vroege tekenen van veroudering zijn belangrijk.
De beste skincare routine voor 20-40 jaar is:

Reiniging: Gebruik tweemaal daags een zachte, maar effectieve cleanser om make-up en dagelijks vuil te verwijderen.

Gezichtstoner: Gebruik de gezichtstoner altijd na de reiniging, of tussendoor. Deze herstelt de PH van de huid, hydrateert, kalmeert, voedt, waardoor de huid ontvankelijk is voor de volgende stap.

Exfoliatie: Regelmatig een exfoliant op basis van fruitzuren of glycolzuur. Dode huidcellen verdwijnen, huidtextuur verbetert en er ontstaat een gezonde glow.

Hydratatie: Kies voor een vochtinbrengende crème die past bij jouw huidtype. Ingrediënten zoals hyaluronzuur, aloë vera hydrateren de huid optimaal.

Antioxidanten: Gebruik serums met antioxidanten zoals vitamine C voor herstel, bescherming tegen vrije radicalen.

Zonnebescherming: Dagelijks een zonnebrandcrème met SPF30 is essentieel om zonschade en dus huidveroudering door de zon te voorkomen.

 

TIP

Zit je vaak achter een beeldscherm, kies dan altijd voor een zonbescherming waarin ook bescherming tegen blauw licht is verwerkt. 

 

Skinvisibles Aqua Sense Hyaluronic SPF50 Dr. Grandel Hyaluron Refill Cream

Skinvisibles Aqua Sense Hyaluronic SPF50

Dr. Grandel Hyaluron Refill Cream



Gezichtsverzorging voor 40-55 jaar

In deze fase zijn de eerste tekenen van huidveroudering zoals fijne lijntjes en verlies van elasticiteit zichtbaar geworden.
Deze skincare routine past bij 40-55 jaar:

Reiniging: Gebruik tweemaal daags een milde cleanser, cleansing oil, cleansing balm, deze houden de hydratatie zo vast.

Gezichtstoner: Gebruik de gezichtstoner altijd na de reiniging, of tussendoor. Deze herstelt de PH van de huid, hydrateert, kalmeert, voedt en bereidt de huid voor op de volgende stap.

Serums: Serums anti aging, hyaluronzuur serums, maar ook retinol serums helpen om collageen, elastine te stimuleren en de huid te vernieuwen. Gebruik ze afwisselend in de ochtend en avond onder de dagcrème en nachtcrème.

Hydratatie: Gebruik een hyaluronzuur crème of anti aging crème om de huid diep te hydrateren en te voeden.

Anti-aging: Producten met retinol, niacinamide en hyaluronzuur verminderen rimpels, vochtgebrek, stimuleert het collageen en de elastine, waardoor de huidtextuur verbetert.

Bescherming: Zonnebrandcrème met SPF30 blijft een dagelijkse must om verdere schade te voorkomen.

 

TIP

Tekort aan vocht in de huid, is feitelijk voor elke huid tussen de 40-55 jaar een probleem. Geef je huid overdag, tussendoor, zovaak mogelijk te drinken. Gebruik hiervoor je gezichtstoner, neem een kleine hoeveelheid in je handpalm en dep deze in de huid. Draag je make-up? Geen probleem, dan is een spray handiger in de vorm van een Face Mist.

 

Murad Hydrating Toner Dermalogica Antioxidant HydraMist

Murad Hydrating Toner

Dermalogica Antioxidant HydraMist



Gezichtsverzorging vanaf 55 jaar

Als je ouder wordt heeft de huid absoluut extra zorg en aandacht nodig.
Voor de huid vanaf 55 jaar zijn de volgende stappen belangrijk:

Reiniging: Gebruik tweemaal daags een milde cleanser, cleansing oil, cleansing balm, de huid houdt zijn hydratatie zo vast.

Gezichtstoner: Gebruik de gezichtstoner altijd na de reiniging, of tussendoor. Deze herstelt de PH van de huid, hydrateert, kalmeert, voedt en bereidt de huid voor op de volgende stap.

Voeding: Serums anti aging, hyaluronzuur serums, maar ook retinol serums helpen om collageen, elastine te stimuleren en de huid te vernieuwen. Gebruik ze afwisselend in de ochtend en avond onder de dagcreme en nachtcrème. Maar ook specifiek het collageen serum en antioxidant serum geeft de huid veel voedzame ingrediënten. 

Hydratatie: Gebruik intensieve volle moisturizers, zoals de wintercrème en gezichtsoliën om de huid soepel en gehydrateerd te houden.

Thuisbehandeling: Overweeg producten met retinol, in de vorm van serum retinol of nachtcrème retinol voor een sneller vernieuwing van de huid. Is dit te intens, kies dan een exfoliant waarin fruitzuren zijn verwerkt voor hun krachtige anti-aging eigenschappen.

Bescherming: Zonnebrandcrème met SPF30 of SPF50 blijft een dagelijkse must om verdere schade te voorkomen.

 

TIP

Gebruik in de ochtend een ander serum als in de avond. Kies in de ochtend voor een Hyaluronzuur Serum, Antioxidant Serum of Vitamine C serum en in de avond voor een Anti aging Serum, Collageen Serum of een Retinol Serum.
 

 

Doctor Eckstein Repair Complex Skinvisibles Transparant Sense SPF50

Doctor Eckstein Repair Complex

Skinvisibles Transparant Sense SPF50

 

Een goede skincare routine kan een aanzienlijke impact hebben op de gezondheid en het uiterlijk van je huid, ongeacht je leeftijd. Haal het beste van jezelf, je huid naar boven door je routine aan te passen aan de behoeften van je huid in elke levensfase.

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Met haar ruim 30 jaar ervaring als schoonheidsspecialiste, heeft ze een diepgaande kennis en expertise opgebouwd in het verzorgen en verbeteren van de huid. De passie voor huidverzorging startte in 1990, toen Anja van Dijken haar schoonheidssalon Jamilla opende in Musselkanaal. Ze is gepassioneerd over het bereiken van optimale huidgezondheid, zowel van binnenuit als vanaf de buitenkant, zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bieden van oplossingen voor een huidprobleem, het streven naar het allerbeste huidresultaat, waardoor jij als klant je zelfverzekerder zal gaan voelen, daar ligt haar passie. Als deskundige in haar vakgebied streeft Anja ernaar om haar kennis en expertise te delen met anderen in de vorm van blogs en columns. Tegelijk is ze altijd bereid om je een persoonlijk huidadvies te geven.