Chemokuren en de zon, hoe zit dat nu?

door Anja van Dijken
15 Juli 2024

Chemotherapie is een intensieve behandeling die veel van je lichaam en huid vraagt. Hoe zit het nu met chemokuren en de zon, kan je in de zon na chemokuren? En hoelang moet je uit de zon blijven na chemo, welke zonnebrand is het beste voor jouw huid tijdens deze periode? Goed om daar antwoorden op te krijgen. 

 

Mag je in de zon tijdens en na chemokuren?

Tijdens en na chemotherapie is je huid gevoeliger dan normaal. Chemo maakt de huid dunner en kwetsbaarder, waardoor deze sneller verbrandt en een hoger risico loopt op huidbeschadiging. Vermijd daarom direct zonlicht zoveel mogelijk tijdens de behandeling en ook in de weken daarna.

Blootstelling aan de zon kan niet alleen leiden tot verbranding, maar ook tot pigmentatieproblemen en langdurige schade. Daarnaast kan chemotherapie je immuunsysteem verzwakken, waardoor je vatbaarder bent voor infecties en andere huidproblemen die door blootstelling aan de zon kunnen verergeren.

Comfort Zone Sun Soul Protective Mist SPF50 Comfort Zone Sun Soul Milk Spray SPF50+ Kids

Comfort Zone Sun Soul Protective Mist SPF50

Comfort Zone Sun Soul Milk Spray SPF50+ Kids

 

NOOT
Vergeet niet om altijd medisch advies in te winnen bij je behandelend arts voor persoonlijke aanbevelingen die passen bij jouw situatie. Blijf veilig en zorg goed voor jezelf!

 

Lees ook onze blog: Huidverzorging bij chemo

 

Welke zonnebrandcrème tijdens een chemokuur?

Kies altijd voor een natuurlijke zonnebrand. Juist omdat de huid extra gevoelig is, maar ook omdat je veilige ingrediënten nodig hebt. Dit zijn de kenmerken van een natuurlijke zonnebrand:

Natuurlijke zonnebrandcrème voor de kwetsbare, gevoelige huid

Natuurlijk zonnebrandcrème is geschikt voor volwassenen, kinderen en baby's. Natuurlijke zonnebrandcrème is uitermate geschikt als de huid gevoelig, dun en kwetsbaar is, omdat de natuurlijke zonnebrandcrème geen chemische filters, parfums en andere schadelijke ingrediënten bevat.
 

Natuurlijke zonnebrandcrème bevat fysieke zonnefilters, geen chemische zonnefilters

Fysieke filters in natuurlijke zonnebrandcrème zijn zinkoxide of titaniumdioxide. Deze ingrediënten leggen een beschermende laag op de huid en kaatsen zo de schadelijke stralen af.  

Natuurlijke zonnebrandcrème beschermt tegen UVA én UVB stralen

UVA-stralen kunnen diep in de huid doordringen en langdurige schade veroorzaken, UVB-stralen zijn verantwoordelijk voor verbranding.

Hoge zonnefactor, SPF30 of SPF50

Natuurlijke zonnebrandcrèmes zijn veelal hypoallergeen en zonder parfum

Natuurlijke zonnebrandcrèmes bevatten veelal geen parfums, alcohol en conserveermiddelen. Kies voor hypoallergene formules die mild zijn voor de huid.

Natuurlijke zonnebrandcrème is vrij van microplastics, synthetische chemicaliën en schadelijke toevoegingen

Natuurlijke zonnebrandcrème is waterbestendig 

Het is cruciaal om de zonnebrandcrème royaal aan te brengen en regelmatig opnieuw te smeren, vooral als je buiten bent. Zelfs als je in de schaduw blijft, kunnen UV-stralen nog steeds reflecteren van oppervlakken zoals water, zand en beton, waardoor je huid aan zonlicht wordt blootgesteld.

Marlyse Blue Sun Protect SPF30+ Oolaboo Saveguard Protectieve Shield SPF30

Marlyse Blue Sun Protect SPF30+

Oolaboo Saveguard Protectieve Shield SPF30

 

Ons advies
Vergeet geen stukjes huid in te smeren, denk daarbij aan de hoofdhuid, oren, hals, nek en handen. Maar ook de rest van je gezicht en lichaam dat blootgesteld wordt aan de zon. Blijf altijd insmeren, zelf op bewolkte dagen.



Hoelang mag je niet in de zon na een chemokuur?

Er is geen exacte tijdsperiode die voor iedereen geldt, aangezien dit afhankelijk is van het type chemotherapie en de individuele reactie van jouw huid. Over het algemeen adviseren artsen om minimaal enkele weken tot maanden na het beëindigen van de chemotherapie direct zonlicht te vermijden. Raadpleeg je arts voor specifieke richtlijnen die passen bij jouw situatie.

Tijdens deze periode blijft het belangrijk om extra maatregelen te nemen om je huid te beschermen wanneer je naar buiten gaat, zoals het dragen van beschermende kleding, hoeden en zonnebrillen. Zelfs op bewolkte dagen kunnen UV-stralen schadelijk zijn, dus zorg ervoor dat je altijd goed voorbereid bent.

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Met haar ruim 30 jaar ervaring als schoonheidsspecialiste, heeft ze een diepgaande kennis en expertise opgebouwd in het verzorgen en verbeteren van de huid. De passie voor huidverzorging startte in 1990, toen Anja van Dijken haar schoonheidssalon Jamilla opende in Musselkanaal. Ze is gepassioneerd over het bereiken van optimale huidgezondheid, zowel van binnenuit als vanaf de buitenkant, zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bieden van oplossingen voor een huidprobleem, het streven naar het allerbeste huidresultaat, waardoor jij als klant je zelfverzekerder zal gaan voelen, daar ligt haar passie. Als deskundige in haar vakgebied streeft Anja ernaar om haar kennis en expertise te delen met anderen in de vorm van blogs en columns. Tegelijk is ze altijd bereid om je een persoonlijk huidadvies te geven.